SONGÜL KONAR

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Trakya Birliğin açıkladığı ayçiçeği desteği ile ilgili değerlendirmede bulundu. 

Çakırlar yaptığı değerlendirmede,“Trakya Birlik geçtiğimiz gün ayçiçeği fiyatını açıkladı. Orada açıklanan rakamları daha önceki beyanatlarımda söylemiştim, yakın rakamlar açılanmış. İnşallah verimi olan yerlerden kuraklıktan dolayı ciddi bir verimsizlik olmaz. Yağ oranlarında, 39-41 arasında olanlara 3 TL 24 kuruş, yani üç bin iki yüz kırk TL belirlenmiş. Verimlerde bu oran genellikle 41 arasında olur. Oran 50’ye kadar da çıkıyor ama 50’ye varması çok azdır. Verim oranı genellikle 41, 42, 43 arasındadır. Daha önce açıklamalarımda fiyatın 3,5-4 TL olması lazım demiştim. Burada zaten 2 bin alım fiyatı veya avans ödemesi olmalı. Çiftçi bu fiyatları genellikle olumlu buluyor ama verim düşüklüğü sıkıntıya neden oluyor. Bu desteklemeler ne olacak buna bakmak lazım” dedi. 

Haziran ayında 650-700 TL olan samanın tonu, 940 TL’ye yükseldi. Yılbaşında fiyatın 1500 TL’ye çıkacağını öngören hayvan üreticileri ‘kışı çıkaramama kâbusu’ görüyor. 

Üreticiler bu konuda çözüm beklerken, ‘hayvanlarımızı nasıl besleyelim, insanlar nasıl et yesin’ diye düşünmeye başladılar. 

Konu ile ilgili Çakırlar, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:“Ülkemiz samanı ithal eder hale geldiyse, tarımın ne hale geldiği belli. Dünyada kendine yetebilen bir ülkeden biriyken bugün saman ithal eder hale geldiyse tarımın ve hayvancılığın ne hale geldiğini siz düşünün” dedi.