AYGÜL KONAR

Çiftçi ve esnafın kredi borçlarının ertelenmediği için kan ağladığını dile getiren Çakırlar, gelir olmadığı için dükkan kapatan esnaf sayısının gün geçtikçe arttığını ifade ederek, vatandaşların mağduriyetinin acilen giderilmesi gerektiğini kaydetti.

“İŞSİZLİK ÇOK HAT SAFHADA”

Çakırlar, dünyanın içinde bulunduğu koronavirüs sürecinde ciddi anlamda sıkıntılar yaşandığını ifade ederek, konuşmasında, “Uzun zamandan beri birtakım tedbirler alındı alınacak deniliyor. Özellikle esnafın, çiftçinin, işçinin çok büyük sıkıntıları var. Bu çalışma süresi içerisinde bir takım ödemeler veriliyor denilmişti. Vatandaşların ne kadarı bu desteği alıyor, ne kadarı almıyor bilmiyoruz. İşsizlik çok hat safhada. Geçen açıklanan işsizlik rakamlarında özellikle gençlerde işsizlik sayısının yüzde 26’yı geçtiği söyleniyor. Bir iş bulamayanlar var, bir de iş bulduğundan dolayı koronavirüs yüzünden ciddi oranda iş kaybına uğrayanlar var. Bizim en başından beri ‘Her haneye bu süreç geçene kadar belli bir para verilsin’ gibi bir talebimiz vardı. Örneğin, bir ailede 5 kişi yaşıyorsa onlara 2.500, 6 kişi yaşıyorsa 3.000 TL gibi bir yardım edilsin diye söylüyorduk. 30 Ocak 2020 tarihinde meclise bir araştırma önergesi vermiştik, ‘Bu virüs dünyada yayılmaya başlıyor, biz nasıl tedbir alacağız?’ diye. Bizim önergemiz red edildi. Türkiye’de Mart ayında ilk vaka görüldüğünde dedik ki; ‘Arkadaşlar gelin çok zaruri olan işler dışındaki hiçkimse sokağa çıkmasın veya ihtiyaçları karşılansın. Hastalar tespit edilsin’ bu teklifimiz de red edildi. Sonra, 1 Haziran geldi. Ekonomi uzmanlarının söylediği; ‘Tatile de gidebilirsiniz. Oraya da gidebilirsiniz, buraya da gidebilirsiniz’ gibi söylemleri vak’a sayılarında artışa neden oldu. Tatile giden, eğlence yerlerine gidenler geri döndüğünde virüse yakalandı. Kısıtlamalar bazı yerlerde devam ediyor örneğin kahvehane gibi yerlerde. Peki, bu insanlar hayatını nasıl devam ettirecek. Ne yiyecek, ne içecek? 3 ay borç ertelemek veya 3 ay doğalgazı almamakla olmuyor. İnsanlar çalışıp para kazanabiliyorsa elektriğini, doğalgazını ödüyor. Şu anda dünyanın içinde bulunduğu bu sebep ciddi sıkıntılar doğurdu” ifadelerine yer verdi.

“GELİR OLMAYINCA DÜKKAN KAPATAN ESNAF DOLU”

Açıklamasının devamında, olası bir durumda devletin acil çözümler üreterek, zor durumda olan çiftçi, esnaf ve işçi vatandaşlara destek vermesi gerektiğini vurgulayan Orhan Çakırlar, “Çiftçinin, esnafın kredi borçları ertelenmedi diye kan ağlıyorlar. Gelir olmayınca dükkan kapatan esnaf dolu. Rakamlar ortada. İleride olası bir durumda kısıtlamalar yeniden getirilirse insanların mağduriyetlerini gidermek lazım. Adam evine ekmek nasıl götürecek. Önümüz kış. Kış deyince odun ister, kömür ister, doğalgaz var, elektrik fiyatları malum. Bu mağduriyetlerin mevcut hükümet tarafından giderilmesi lazım. En başında bizim dediğimiz gibi 3 hafta bir süreyle kapatılsaydı bu tehlikeyi sınırlarımızda kapatırdık. Neresinden bakarsak bakalım sıkıntı. En büyük sıkıntı da çiftçi, esnaf, dar gelirli emekliler. Devletin acilen bunlara bir tedbir alması gerekiyor” şeklinde konuştu.