Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanları Sekülü ve Alkın:  
“Elimizdeki değerlere sahip çıkalım”

HABER MERKEZİ

Keşan Ziraat Odası Tarım Danışmanları Büşra Sekülü ve Nagihan Alkın yaptıkları açıklamada, geçtiğimiz gün açıklanan şeker pancarında kotanın kalkmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sekülü ve Alkın, şeker pancarının ne zaman ekileceği ve ekim metotları ile bakımları hakkında bilgilendirdi. Şeker pancarının her alanda kullanıldığını ve yaklaşık 500 bin çiftçinin bu üründen geçimini sağladığını belirterek Büşra Sekülü ve Nagihan Alkın, “Ülkemizde Şeker Pancarı tarımı, şeker pancarı üretimiyle geçimini temin eden yaklaşık 500 bin çiftçinin, diğer bir ifadeyle 3 milyon insanın yanı sıra; tarım, hayvancılık yani yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleriyle de iç içe geçmiş durumdadır. Ülkemizde ve Dünyada insan yaşamının her döneminde bu kadar önemli bir temel besin maddesi olan şekeri ve şeker pancarını daha bol, kaliteli ve ekonomik üretmek, ve üretici gelirlerini arttırmak için; Anız bozma ve sonbahar sürümünden, ilk baharda toprak hazırlığı, gübreleme, ekim, bakım, mücadele, sulama, hasat ve silolamaya kadar tüm işlemlerin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiğinin üretici tarafından çok iyi bilinmesi gerekir.” dedi.

ŞEKER PANCARI TARIMINDA EKİM ZAMANI,

ARITILMIŞ ŞEKER VARLIĞINI VE KÖK VERİMİNİ ETKİLER

Şeker pancarı ekimi ile ilgili de teknik bilgiler veren Sekülü ve Alkın, “Şeker pancarı tarımında ekim zamanı, arıtılmış şeker varlığını ve kök verimini etkiler. Ekim zamanı geciktirilirse pancarın yetişme süresi kısalır, olgunlaşması gecikir, gübrelerden beklenen randıman alınamaz. Hastalık ve haşerelere karşı bitkilerin direnci azalır. Bu nedenlerden dolayı şeker pancarının uygun zamanda ekilmesi çok önemlidir. Şeker pancarı tohumları için uygun sıcaklık ortalama 4 – 5 oC’ dir. Ekime başlama zamanı 0- 5 cm derinlikte, toprak sıcaklığının düzenli olarak 5 – 7 oC’yi bulduğu, yağış durumuna göre toprak yüzeyinin tırmıkla işlenme durumuna geldiği yani ideal toprak tavının olduğu zamandır.” şeklinde konuştu.

ELİMİZDEKİ DEĞERE SAHİP ÇIKALIM

Büşra Sekülü ve Nagihan Alkın, sözlerini şöyle tamamladı: “Şeker pancarı tarımı ile, pancar posası melas gibi yan ürünleriyle de hayvancılık ve diğer sanayi kurumlarına ham madde sağlanmaktadır. Havadaki karbondioksiti oksijene çevirdiği için büyük bir çevre dostudur. Bir dekar şeker pancarı tarlasının ürettiği oksijen altı insanın bir yıl boyunca solunum için kullandığı oksijen miktarına eşittir. Şeker pancarı alternatifi olmayan bir üründür. Ekiminin azalması durumunda yöresel ekonomi de çok büyük kayıplara sebep olacaktır. Burada çiftçimize büyük görev düşüyor. Az da olsa pancar ekiniz. Elimizde ki değere sahip çıkalım.”

ZİRAAT ODASI: ŞEKER PANCARI EKELİM, FABRİKAMIZI ÇALIŞTIRALIM

Öte yandan Keşan Ziraat Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada ise şeker pancarı ekiminin önemine değinilerek, “Odamızın da yer aldığı, ekim kotalarıyla ilgili yapılan çalışmalar neticesinde; pancar ekimi serbest bırakılmış olup, pancar ekecek üreticilerimizin en geç 23 Ocak 2017 Pazartesi gününe kadar şeker fabrikası bölge şefliklerine veya çavuşlarına müracaat etmeleri gerekmektedir.” denildi.