Enez Ziraat Odası Başkanı Ahmet Karaca, dün yaptığı açıklamada, iyi tarım uygulamalarını başarı ile hayata geçirip daha sonra organik tarıma geçen çiftçilerin yaptıkları işten para kazanmaya başlayacaklarını, buna karşın yıllardır olduğu gibi buğday ve ayçiçeği ekenlerin ise yine kendilerini aldatmaya devam edeceklerini söyledi.

ÇELTİK ALANLARINDA %40 AZALMA OLDU

Dün saat 10.00 sıralarında Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen’e yaptığı ziyaret sırasında gazetecilere Enez’in tarım uygulamaları hakkında bilgi veren Karaca, bu yıl çeltik ekilişlerinde yaklaşık yüzde 40’ı bulan bir oranda azalma gerçekleştiğini kaydetti. Enezli çiftçilerin artan maliyetler ve düşük fiyat nedeniyle tekrar kuru tarıma yöneldiğini ve çeltik ekiminden vazgeçerek buğday ve ayçiçeğine yöneldiğini kaydeden Karaca,Bu da çare değil, buğdayın, ayçiçeğinin yıllık getirisi belli. Çiftçimizin kurtuluşu aile ziraatçiliğinde. Bölgemizde 4 ay süren bir turizm sezonumuz var ve yaklaşık 150 bin nüfusa ulaşıyoruz. Enez’de bir süre önce bazı bölgelerde başlattığımız “İyi Tarım Uygulamaları”nı başarı ile hayata geçirip daha sonra organik tarıma geçen çiftçilerimiz, sebze ve meyve üreticiliği yapan üreticilerimizin yüzü gülecek. 3 dönüm çilek bahçesi bir aileyi bir yıl bakar. Herkes malına müşteri arar ama Enez’in çileğini almak için müşteri tarlaya, ayağına gelir” diye konuştu.

BİR ŞEY YAPMAK LAZIM

Açıklamasını “Bir şey yapmak lazım” diyerek sürdüren Karaca, Hamzadere Barajı’nın sağlayacağı sulama imkanlarından da yararlanarak alternatif ürünlere yönelmek gerektiğini ifade etti. Karaca, yaptığı açıklamalar doğrultusunda kendi köyü olan Çeribaşı’nda çalışmalar yürütüldüğünü ve bin 200 dönüm kiraz bahçesi yetiştirdiklerini de belirterek, “Bu kiraz yetiştiriciliği Enez’in yüzünü güldürecek. Kiraz yetiştiriciliği istihdama da büyük fayda sağlıyor. Hasat mevsiminde kiraz bahçelerinde toplam 300 kişinin çalıştığı oluyor. Çok zaman Enez’den yeteri kadar işçi bulamıyor, İpsala ve çevre köylerden işçi topluyoruz. Enez’in tarımsal geleceği sebze ve meyve bahçeciliğinde, buğday ve ayçiçeği eken, yıllardır olduğu gibi kendini aldatmaya devam edecek” dedi.