BÜLENT SAYLAM

Erkin, Resmi Gazete’de hububat ekimi yapanlara mevcut desteklere ilave dekar başına 50 TL destek açıklaması yanında Aydın-Kütahya-Karabük-Sivas illerinde ayçiçeği ekim desteği yapılacağına dair karar alındığı bilgisini verdi.

Erkin, yapılan bu düzenlemenin iyi bir girişim olduğunu lakin yeterli olmadığını söyledi.

İHTİYACIMIZ OLAN AYÇİÇEĞİNİ TRAKYA’DA ÜRETMEMİZ MÜMKÜN

Erkin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları aktardı: “Ayçiçeğinin anavatanı olan Trakya, iklim ve yetişme şartlarının en elverişli bölgesi olması ve en fazla ekimin yapıldığı bölgede ayçiçeği üretiminin arttırılması ve çiftçisinin para kazanması için neden kafa yorulmaz. Ülkemizde ayçiçeği ekim alanı 780 bin ha’dır. Yıllık 2 milyon ton üretim yapılabilmektedir. Türkiye’de yağlık ayçiçeği, ağırlıklı olarak Trakya Bölgesi ve Konya’da üretilmektedir. 2018 yılı itibarıyla Tekirdağ (%22,8), Edirne (%14,7), Kırklareli (%11,6) ve Konya (%11,2) yağlık ayçiçeği ekim alanının %60’ını oluşturmaktadır. Burada dikkat çeken Konya bölgesidir. İklimsel olarak hububat yetişmesine uygun olan Konya’da sulama yetersiz olmasına, yeraltı suyu az olmasına rağmen ruhsatsız kuyularla da son yıllarda hızlı bir şekilde sulama yapılarak ayçiçeği ekimine yönelinmiştir. Hatta üretimin büyük çoğunluğu 2. mahsul olarak yapılmaktadır. Halbuki Trakya’daki ayçiçeği ekim alanları sulanabilir hale getirilse, ikinci mahsul üretimde yaygınlaşmış olsa dışarıdan ithalat yapmaya gerek kalmadan ihtiyacımız olan ayçiçeğini Trakya’da üretmemiz mümkündür.”

TRAKYA BİRLİK MUTLAKA SULAMA DESTEĞİNİ GÜNDEME GETİRMELİDİR

Tarımsal desteklerin yanında mutlaka sulama desteği verilmesi gerektiğin altını çizen Erkin, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Trakya Birlik mutlaka sulama desteğini gündeme getirmelidir. Bu sayede bölge çiftçimiz de para kazanıp mutlu olacaktır. Bu yüzden yamaç arazi sulama projelerimizin hızla hayata geçirmemiz gerekiyor. Dünyada hızla artan enerji fiyatları yapılan her türlü üretimin ucuz olarak yerinde tüketilmesi esas olmuştur. Mecbur olunan mallar ve malzemeler sadece ithal edilme yoluna gidilmelidir. Pandemi döneminde enerji maliyetlerinin artması sonucunda her ülke kendi milli üretimine (özellikle tarımsal üretime) ağırlık vermesi anlayışını getirmiştir. Özellikle hiç bir ülkeye nasip olmayan tarım topraklarımızı çok iyi değerlendirmemiz gerektiği çok açıktır. Türkiye Cumhuriyeti Kurucu iradesi bunu görmüş ve icra ederek bizlere yol göstermiştir. Büyük Atatürk sen ne büyük deha ve vizyona sahipmişsin sana minnettarız ‘Ruhun Şad Mekanın Cennet Olsun!’”