Bülent Saylam

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, geçtiğimiz Cumartesi günü Trakya Birlik Yönetim Kurulu’nun ayçiçeği kesin alım fiyatını belirlemesi ile ilgili yaptığı açıklamada,

fiyatın beklenin altında gerçekleştiğini söyledi.  Gaytancıoğlu, Trakya Birlik gibi kurumların daha güçlenmesi için devletin düşük faizli kredilerle desteklemesi gerektiğini belirtti.

TRAKYA BİRLİK İYİ YÖNETİLMİYOR

Gaytancıoğlu, Trakya Birlik Yönetim Kurulu tarafından Cumartesi günü yapılan mali genel kurulda 130 liralık üreticiye fark ödemesi yapılacağını kamuoyuna açıklandığını hatırlattıktan sonra, 130 liralık farkın beklenenin altında gerçekleştiğini söyledi. Gaytancıoğlu, şunları kaydetti: “130 liralık fark beklenenin altında gerçekleşti çünkü özellikle hasat döneminde ürününü Trakya Birlik’e satan üreticiler çok düşük fiyatlarla satmışlardır. Hasat döneminde ayçiçeği fiyatları tonu başına yaklaşık 1700 lira civarındayken, Trakya Birlik’inin açıkladığı 1475 gibi çok düşük bir fiyat. Ürününü Trakya Birlik’e satan üreticiler ki bunlar borcundan dolayı satıyor. Gübre, ilaç, tohum, yağ almış bu üreticiler Trakya Birlik’in ortağı olduğu için ve taahhüt de bulunduğu için oraya satmak durumunda kalıyorlar. Ayrıca düşük fiyattan satıyorlar. Piyasaya satanlar 1600, 1700’lü fiyatlara sattılar. Şimdi hasat döneminde 1450, 1470 liralardan ürününü satan üretici şu anda 130 lira bir fark aldı. Bu fark çok az bir fark düşünün 10 ton ürün satan bir üretici 1300 lira bir fark alacak. Bunun sebebi de Trakya Birlik’in üreticinin üretiminden az kar yapması ve doğru yönetilmediğinin bir göstergesidir.”

AKP POLİTİKALARI İLE MÜMKÜN DEĞİL

Dünya koşullarında küresel sermayenin yoğun olduğu Türkiye’de ciddi anlamda küresel sermayenin faaliyetlerinin görüldüğünü ifade eden Gaytancıoğlu, “Üreticilerin bir araya gelerek kurduğu Trakya Birlik gibi kurumların da daha güçlenmesi için devletin düşük faizli kredilerle Trakya Birlik’i desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Bu da AKP politikaları ile mümkün değil. Trakya birliğin daha güçlü hale gelmesi için AKP iktidarının tarıma destek vermesi gerektiğine inanıyorum ama AKP’nin bu yönde bir politikasının olmadığını da biliyorum. Bu ancak CHP iktidarıyla mümkündür. CHP’nin Türk tarımına ve Türk çiftçisine vereceği destekler hem üreticilerin örgütlenerek birleşerek bir araya gelmeleriyle alabilecekleri destekler şeklinde olacaktır ve önümüzdeki dönem CHP tarım politikalarıyla bunu göreceğiz. Biz daha çok küçük üreticilerin bir araya gelerek piyasa belirlemesini fiyat oluşturmasını, ürün pazarlamasını destekleyen politikalara öncelik vereceğiz. Trakya Birlik, FİSKO birlik gibi üreticilerin kuruluşları bizim için bu piyasada başrol oynayan aktörler olacaktır. Bu yüzden Trakya birlik gibi tarım satış kooperatif birliklerinin doğru yönetilmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

İKİ İŞİ BİR ARADA GÖTÜRMESİ ETİK DEĞİL

AK Parti Edirne Milletvekili ve Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen’in hem milletvekili hem de Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı olmasını eleştiren Gaytancıoğlu, açıklamasını şu sözlerle bitirdi: “Ben eleştirdim bu olayı kongrede bizzat bana söz verdiler. İki işi bir arada götürmesinin etik olmadığını söyledim. Belki yasalar buna izin veriyor olabilir. Çünkü üretici kuruluşun herhangi bir bağlayıcı hükmü yok ama şu var kendisi iktidar partisinin 1 tane milletvekili, 1 milletvekilinin ne kadar yoğun bir temposu olduğunu ben kendim biliyorum. Yani sabah 08.00’den akşam 24.00’e kadar telefonlarımız susmuyor. Kendisi iktidar milletvekili bütün kurum ve kuruluşlar kendisine bağlı iken bir de Trakya Birlik’i yönetmesi, kararlar alması orada bir toplantıya bile katılmasının üreticiyi mağdur edeceğini düşüyorum o yüzden o kurumun başından ayrılması gerektiğini düşünüyorum. Kimse vazgeçilmez değildir. Herkesin yeri doldurulur. Milletvekilliği yapsın güzel bir şekilde devam etsin, Trakya Birlik’i de başkaları idare etsin. Yönetim kurulunda bu görevi üstlenebilecek başkaları var. Bunu söyledim ama tabi Trakya Birlik Yönetim Kurulu üyelerinin ve Trakya Birlik delegelerinin iradesidir bu biz sadece ana muhalefet olarak görüşlerimizi bildiririz. Biz de bu türlü bir şey olsa kesinlikle iki görevi birden kabul etmeyiz.”