AYGÜL KONAR

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 9 aydır buzağı desteklerini ve çiğ süt teşvik primlerini ödemediğini, ayrıca süt primlerinin 40 kuruştan 20 kuruşa düşürüldüğünü belirten Gaytancıoğlu, hala herhangi bir ödemenin yapılmamasına dikkat çekti.

CHP’li vekil Gaytancıoğlu, çiftçilerin sesini bir kez daha duyurmak adına, büyükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerle birlikte ahır önünden hükümete seslendi.

“ÇİFTÇİNİN YANINDA OLAN BİR BAKANLIK YOK”

Hayvancılık yapmaya çalışan vatandaşların gün geçtikçe borçlandığını vurgulayan Okan Gaytancıoğlu, “Tarım ve Orman Bakanlığı, 9 aydır buzağı desteklerini ve çiğ süt teşvik primlerini ödemiyor. Üstelik süt primleri 40 kuruştan 20 kuruşa düşürüldü. Yine bir ödeme yok. Hayvanını satan çiftçi kendini şanslı saymaya başladı. Hala hayvancılık yapmaya çalışanlar ise sattıkları sütle hayvanlarına yem alamıyor, gün geçtikçe borçlanıyor. 9 aydır destekleri ödemeyen Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Bilişim Sistemleri çöktü. Siber saldırıya maruz kalan Bakanlığın bir siber güvenlik ve kurtarma altyapısı olmadığı anlaşıldı. Şu anda Bakanlık birçok veriyi kaybetmiş durumda. Zamanında alelacele Telekom’u Hariri denen haramilere peşkeş çeken AK Parti, bugün yaşadığımız bütün siber saldırı ve güvenlik sorunlarına kapıyı sonuna kadar açmıştı. Bugün ülkemizde hiçbir kurum tam olarak siber güvenlik içinde değildir. Bu kadar beceriksizlik nasıl açıklanır bilemiyoruz. Daha önce Sayıştay denetimlerinde de belirtilen eksikler Bakanlığı verisiz, çiftçiyi desteksiz bırakmış durumda. Şimdi Bakanlık verileri toplamaya çalışıyor. Son yaşananlar ile bir kez daha görüldüğü çiftçinin yanında olan bir Bakanlık yok. Bakanlık daha kendi verilerini korumaktan acizken çiftçi için ne yapabilir ki? Bir zamanlar milletin efendisi olan çiftçimiz maalesef beceriksizlik rekorları kıran bir Bakanlığın elinde acı çekmektedir. ‘Çiftçiye desteklemeleri ne zaman ödenecek?’ diye sorduğumuzda sessizliğe bürünen bir Bakanlık var. Buzağılar düve oldu. Yakında onlar da yavrulamaya başlayacak ama ortada destek yok.

Bu şartlarda çiftçi nasıl üretsin? Vatandaş nasıl ucuz ve güvenli gıdaya ulaşsın?” diye konuştu.

“KAZANAMIYORUM”

Çiftçilik ile uğraşan Seher abla, “Kazanamıyorum. Yardım, destek istiyoruz. Süt desteklerinin artmasını istiyoruz. Evlenecek çocuğum var. Yem fiyatları pahalı, süt ucuz. O kadar çalışıyoruz kazanamıyoruz, para kalmıyor. Destek olursa çiftçiliğe devam etmek istiyorum. Böyle devam ederse daha bir sene dayanabilirim, ondan sonra dayanamam. Tarla-tezek yok” dedi.

“SATTIM KURTULDUM”

Çiftçilik ile uğraşan İbrahim amca da, “Sattım kurtuldum. Rahatım şimdi. Kooperatife borcum vardı, yemlere borcum vardı onları ödedim” ifadelerini kullandı.

Okan Gaytancıoğlu, devamında şu ifadelere yer verdi: “Seher abla hayvanlarını satmasın, üretsin. Çalışsın. Sadece hayvancılıkla geçimini sağlayan bir işletme, istediği sadece desteklerin zamanında ödenmesi, sattığı süt ile yem alarak biraz daha ineklerin sayısını arttırmak. Çoluğuna-çocuğuna bir gelecek sağlamak istiyor.”