BÜLENT SAYLAM

Geçen yıl çiftçinin kavun üretiminden biraz para kazandığını ve bu gelir artışını gören diğer üreticilerin de kavun üretimine yöneldiğini belirten Gaytancıoğlu, “Ancak bu yıl gübre ve ilaç fiyatlarındaki aşırı artışlar, maliyetleri yükseltti, üretim fazla, tüketim de az olunca kavunlar satılmıyor, üretici dertli. Tüketicilerin de alım gücü düştüğü için kavun almaması, yada daha düşük fiyatla kavun satın almak istemesi, satışları düşürdü.” dedi. Bir kavun üreticisi de geçen sene satışların iyi olduğunu ancak bu sene alım gücünün düşmesi ve arz fazlasının olması nedeniyle kavunlarının elde kaldığını söyledi.

İNSANLARDA ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

İpsala Sultanköy’deki kavun üreticileri ile buluşan Gaytancıoğlu şunları söyledi: “İpsala Sultanköy’de kavun üreticileri ile beraberiz. kavun deyip geçmeyin. Kısa sürede tarlayı terk ediyor. Üreticiye iyi bir para kazandırıyor. Geçen sene Sultanköylü üreticiler kavunu ekere dekardan 2 bin TL kazandılar. Sattılar, problem olmadı fakat tarımda üretim planlamasının olmamasından dolayı bu sene işler kötü gidiyor. Herkes kavun ekti, mallar elde kaldı. İnsanlarda da alım gücünün düştüğünü söylüyorlar. Geçen seneye göre daha ucuza veriyorlar. Ama satışlar düştü.”

MASRAFIMIZI ALAMIYORUZ

Gaytancıoğlu’ndan sonra Sultanköylü bir kavun üreticisi de şunları kaydetti: “Geçen yıl biz buradan dönümünden diyelim 2 ton 2 bin TL gelir elde ettik. Satışlarımız iyiydi. İnsanların ekonomileri biraz düzgündü. Şu an insanların, tüketicilerin ekonomik durumları belli. Biz üreticiler bu geçen yıl bu kavunu 1000 TL’ye dönümünü mâl ettik. Bu sene 1500 TL’ye mâl ettik, masrafımızı alamıyoruz. Tüketiciler alamadığı için toptan satışlarda şu anda gördüğünüz gibi arabaların hepsi dolu ama alıcı yok. Herkes mağdur burada. İlacı geçen yıl 70 liraya aldım, 190 lira bu sene. Geçen sene 25 TL olan kükürt, bugün 75 TL. Gübre % 150 arttı.”