AYŞİN SEÇİL GEZER

Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Birliği Başkanı Şenol Günday, 16 Aralık 2017 günü yaptığı açıklamada, küçük hayvancılık işletmelerinin desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Günday, “Edirne’deki bir üyemiz şirket kurmuş ve 2 bin adet küçükbaş bakıyorlardı. Bu arkadaşımız para kazanamayınca hemen iş değişikliği yapabildi. Ama küçük işletmelerin bu şansı yok. Bu yüzden küçük işletmeler desteklenmeli. Çoban tutan işletmeler için 5 bin TL destek vardı. 250 baş hayvanı olan bu destekten yararlandı. Peki, 150 baş hayvan bakan yetiştirici adam tutmuyor mu? Bölgemizde 150 baş üzeri hayvanı olan sürüler çok azdır. Ufak işletmeler desteklenmeli ki hayvan sayısı artsın.” dedi.

KİLO ARTARSA ET ÜRETİMİ DE ARTACAK

Hayvan başına 25 TL destekleme ödemesi yapıldığı ifade eden Şenol Günday, “Bu rakımın 2018’de değişip değişmeyeceğini bilemiyoruz. 25 TL’lik destek üretici açısından yeterli değil. Ancak teşvikler anaca verilmemeli. Doğrusu kilo başına teşvik verilmesi. Destek artsın diye kuzunun kilo alması için çalışayım. 30 kilogram iken kuzuyu satmayım 50 kilogram olunca satayım. Teşvik böyle olmalı. Et üretimi açsından da önemli bir olay. Kilo artarsa et üretimi de artacak.” şeklinde konuştu.