SONGÜL KONAR

Tarımın öneminin en çok hissedildiği bu günlerde, hükümetin aldığı tedbiri doğru bulduğunu belirten Şen, aynı zamanda çiftçinin desteklemelerinin vakit kaybetmeden ödenmesi gerektiği hatırlatmasında bulundu.

“TEŞVİK AMACIYLA BÖYLE BİR ŞEY SÖYLENDİ”

Trakya’da pek fazla atıl arazinin bulunmadığını hatırlatarak açıklamasına başlayan Hasan Şen, “Trakya bölgesinde ekilmeyen arazi pek yok. Mirasçılar tarafından kullanılmayan arazi varsa belki onlar ekilmiyor. Ama bizim topraklarımız verimli ve atıl arazi yok sayılır. Bazı bölgelerde 1 yıl ekilmeyen ve nadasa bırakılan araziler var. Ama bir dahaki yıl yine ekiliyor. Atıl değildir. Teşvik amacıyla böyle bir şey söylendi. Bu yerlerin üretime kazandırılması istendi. Sokağa çıkma yasağı en çok marketlere yansıyor ve en çok tarım ile ilgili gıdalar talep görüyor. Buna bir hazırlık olarak, üretim zamanı da olduğu için hükümet böyle bir tedbir aldı. Bu tür arazilerin ekiminin saplanması amaçlandı. Tohum desteğinin sebebi budur. Bazı bölgelerde bazı ürünlere teşvik amaçlı da yardımlar yapıldı. Tarımın ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Dışarıdan almakla olmadığı anlaşıldı. Üretimin önemi anlaşıldı” dedi.

“DEVLETİN HIZLI ADIM ATMASI GEREKİR”

Çiftçinin desteklemelerinin bir an önce ödenmesi gerektiğini söyleyerek açıklamasına devam eden Şen, çiftçinin ekim döneminde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Desteklemeler, 1 Nisan ile 30 Nisan’a ertelendi. Faturasını teslim etmeyen üreticiler var. Bu işlerin ödenmesi için devletin hızlı adım atması gerekir. Şu an destekler askıya çıkmadı. 30 Nisan’da fatura teslimatı son buluyor. Ama devlet 1 ay bir erteleme yapmasaydı, desteklemeler ödenmeye başlardı. Biz mayıs sonu gibi desteklemeleri alacağız. Devletimizin alacağı karar çok önemli. Desteklemelerimizin öngörülen zamanda ödenmesi en büyük temennimizdir. Ama hükümetimiz ne hikmetse tarımla ilgili ödeme takviminde bir değişikliğe gitmedi hatta geri attı. Bu zamana kadar bir üretici ürününü satmadıysa demek ki ihtiyacı yoktur. Uzatmanın bir manası yoktur.” 

“HÜKÜMETİMİZ BU SÜREYİ NEDEN UZATTI ANLAMIŞ DEĞİLİM”

Hasan Şen açıklamasının sonunda, stokçuyu savunan politikanın yanlış olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Hükümetimiz bu süreyi neden uzattı anlamış değilim. İhtiyacı olan üretici zaten ürününü elinde tutamıyor. Stokçuyu kollamak doğru değildir. Desteklerin ivedi şekilde ödenmesini istiyoruz. Çiftçinin elinde para yok ve tam ayçiçeğinin ekim zamanı. Çiftçinin parasının olması, o paranın ekonomiye dönmesi demektir. Üretime dönmesi demektir.”