Keşan Bal Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Kırım, dün yaptığı açıklamada, Arıların doğru beslenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak birliğine yeni aldıkları hamur karma makinesi ile pudra şekeri makinesini tanıttı. Toz şekerini, Pudra şekerine çevirdikten sonra hamur karma makinesine aldıklarını belirten Kırım, “Hamur karma makinesine aldığımız pudra şekeri içerisine bal, limon suyunu karıştırıp hamur kıvamına gelene kadar karıyoruz. Karma işlemi bittikten sonra bir miktar dinlendiriyoruz. Sonrasında arılara vermek üzere küçük paketlere koyuyoruz. Arı bunu yediği zaman hem beslenmiş oluyor, hem de Bal, şeker ve limondan vitamin ve mineral desteğini alıyor. Arılar daha Enerjik, üremeye ve çalışmaya daha meyilli oluyor. Dolayısıyla bu bal sezonuna kadar arıyı güçlendiriyor. Bir kolonide 70-80 bin arı olması ideal bir sayıdır. Ne kadar çok arı varsa bir kolonide bu koloninin bal üretimi de o kadar çok olur. Bu işlemlerin her arıcı tarafından yapılması gerekiyor. Zaten işi bilen arıcılarda bunları uyguluyor.” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SORUNUMUZ, VARROA

Mevsim itibariyle de bahar mevsimine girildiğini söyleyen Kırım, Arılarda en büyük sorunun varroa adındaki parazit canlısı olduğunu, bu canlının arılara konan ve onların özsuyunu emmeye çalışarak hayatını sürdürdüğünü ifade ederek, “Bunun mücadelesini de veriyoruz. Onların da lisanslı ruhsatlı ilaçları var onları kullanarak bu zararlıdan kurtarmaya çalışıyoruz.” dedi.