Keşan’da tarım sektöründe faaliyet gösteren üretici İlyas Özgül, dün basın mensuplarına yaptığı açıklamada; Türk üreticisinin Avrupalı üreticilerle rekabet edebilmesi amacıyla, devletin tarımsal desteklemelerden vazgeçmesi, buna karşılık mazot ve gübreden aldığı ÖTV’yi kaldırması gerektiğini söyledi.

“MALİYETLERİN YÜKSEK OLMASI, DIŞARIYLA REKABET ŞANSI BIRAKMIYOR”

Türkiye’de üretilen ürünle, Avrupa’da üretilen ürün arasında fiyat anlamında farklılıklar olduğunun sürekli olarak dile getirildiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Özgül, şunları söyledi: “Avrupa’da üretim yapan üretici, daha ucuz mazot kullanıyor. Ama bizler onlara göre daha pahalı mazot kullanıyoruz. Bunun yanı sıra; gübredeki maliyetler de bize göre daha ucuz. Bunlar göz önüne alındığında, Türk üreticisinin dışarıyla rekabet etme şansı kalmıyor. Örnek vermek gerekirse, üretici mazotu pahalıya kullanırken; balıkçılık yapanlar ya da gemisiyle gezmeye gidenler daha ucuza alıyor. Bunları anlamak mümkün değil.”

“MAZOT VE GÜBREDEN ÖTV KALDIRILSIN, SORUN ÇÖZÜLÜR”

Siyasilerin üreticiye, ürün başına destek verdiğini ifade eden İlyas Özgül, sözlerini şöyle sürdürdü: “Destek veriliyor ancak, ben verilen destek miktarından daha fazla masraf yapıyorum. Ben tüm desteklemelerin kaldırılmasını istiyorum. Destekleme almak için kurumlara sürekli olarak dosyalar hazırlıyoruz. Üreticiyi bürokratik işlerle uğraştıracaklarına, tüm desteklemeler kaldırılsın. Devletin,mazot ve gübreden ÖTV’yi kaldırması durumunda, bu üretici açısından yeterli olacaktır. Mazot, tarım sektörü dışında kullanıldığı tespit edildiği zaman da, o üreticiye gerekli ceza uygulansın. Başka bir deyişle, ocağına incir ağacı dikilsin.”

“ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MEMNUN DEĞİL!”

Özgül, sözlerini “Üretici ve tüketici yaşadığı durumdan memnun değil. Üretici sattığı ürünü ucuza satıyor; tüketici de, aynı ürünü pahalıya yiyor. Burada, kazanan aracılar oluyor.” diyerek tamamladı.