HABER MERKEZİ

Saat 12.30 sıralarında başlayan ziyarette; ÖzderAksalİbaHelvacıoğlu ve beraberindeki heyeti; Keşan TB Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ile Keşan TB Meclis ve Yönetim Kurulu üyeleri ile TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi yetkilileri karşıladı.

Kaymaz: "28 silomuz tamamlandığı için bölgemizde üretilecek her ürünü depolama şansına sahip olduk"

Burada bilgi veren Kaymaz, her biri 2 bin 500 ton kapasiteli 28 silonun bulunduğu TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi'nin 70 bin ton alım kapasitesi olduğu bildirdi. 

“28 SİLOMUZ TAMAMLANDIĞI İÇİN BÖLGEMİZDE ÜRETİLECEK HER ÜRÜNÜ DEPOLAMA ŞANSINA SAHİP OLDUK”

Trakya bölgesinde, Hayrabolu'da da böyle bir çalışma başlatıldığını kaydeden Necmi Kaymaz, TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi projesinin toplamda 80 milyon TL'lik bir yatırım olduğunu ifade ederek, "Burada TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu'na ve LİDAŞ Yönetim Kurulu'na, Cumhurbaşkanımıza ve Tarım ve Orman Bakanımıza teşekkür ederiz. Geçen yıl her ürünü, kapasitemiz az olduğu için alamadık. Ancak şimdi 28 silomuz tamamlandığı için bölgemizde üretilecek her ürünü depolama şansına sahip olduk. Ayrıca, alımların gerçekleştirilmesi için yaşadığımız yol sorununu, Edirne TB Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk ile birlikte Edirne Valisi Ekrem Canalp, Keşan Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu'nun da destekleri ile birlikte çözdük" dedi.

Hasat ettiği ürününü TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi'ne götürmeye karar verecek olan çiftçinin, ilk olarak Keşan TB'ye gelerek, TÜRİB (Türkiye Ürün İhtisas Borsası) kaydı yaptırması gerektiğinin altını çizdi. 

“ÜRÜNÜN KALİTESİ BOZULURSA SORUMLU LİDAŞ OLUYOR”

Bu kaydın, Keşan TB üyeliği kaydı olmadığının altını çizerek, "Borsamızda yaptırılacak TÜRİB kayıtları, lisanslı depolara ürün götürmek isteyen üreticilerimiz için ücretsiz yapılacaktır" diyen Kaymaz, şu önemli açıklamayı yaptı; "Bu yıl, Keşan'daki lisanslı depolar dolmadan, TMO tarafından Enez ve İpsala'da alımlar olmayacak. Buradaki lisanslı depo dolduktan sonra oradaki depolara izin verilecek. Çanakkale'nin Avrupa yakası, Tekirdağ'ın batısı, Edirne’nin güneyi, Enez ve İpsala ilçelerimiz ile köylerimiz dahil üreticilerimiz ürünlerini buraya getirecek. TÜRİB kaydı yapılarak buraya ürününü getirecek çiftçimiz, ürününün satışını yapabilir ya da elektronik ürün senedine dönüştürerek, istediği zaman istediği kişiye ürününü satabilir. Artık çiftçimizin ürününü muhafaza edememe sorunu ortadan kalktı. Burada ürünün kalitesi bozulursa sorumlu LİDAŞ oluyor."

AKSAL: “ALLAH'A ÇOK ŞÜKÜR ÜLKEMİZ KENDİSİNE YETEN GIDAYI ÜRETİYOR”

Daha sonra söz alan Fatma Aksal, koronavirüs salgınından sonra gıdanın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görüldüğünü vurgulayarak, "Önümüzdeki süreçte gıdayı üreten ve ona sahip olan dünyaya hükmedecek. Veba salgınında, açlıktan ölenlerin sayısı, vebadan ölenlerden daha çok olduğu biliniyor. Allah'a çok şükür ülkemiz kendisine yeten gıdayı üretiyor. Buğdayda hasat sezonu yaklaşıyor. Tüm üreticilerimize hayırlı olur inşallah. Fiyatı hasattan önce açıklayacağız dedik ve Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz gün açıklamayı yaptı. Çiftçilerimizin memnun olduğunu duyuyorum" dedi.

“ÜRÜNÜNÜZÜ LİSANSLI DEPOYA GETİRİN”

Çiftçilerin, ürünün en bol olduğu zamanda ürününü satmak zorunda kalmaması gerektiğini ifade eden Aksal, şunları söyledi; “Lisanslı depoculuğa geçişimizdeki amaçlarımızdan biri de bu. Çiftçimiz yılda 2 defa ürününü alıyor ve ihtiyaçları biriktiği için ürününü hemen satıyor. Artık ürün fiyatının en düşük olduğu zamanda çiftçimiz, ürününü satmak zorunda kalmasın, ürününü lisanslı depoya koyarak sertifikasını alsın, fiyatı da uygun bulduğu zaman satsın diyoruz. Bunun yanı sıra, lisanslı deponun stopaj, nakliye desteği, analiz desteği gibi avantajları var. Üreticilerimiz; bölgemize yetecek kapasitede lisanslı depomuz var ve ürününüzü lisanslı depoya getirin. Bu hizmetin bölgemize kazandırılmasına emeği bulunan Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve tüm yetkili birimlere teşekkür ederim.”

"TARIMSAL ÜRETİMİN GERİYE DÖNÜK TELAFİSİ YOK"

Sözlerinin son bölümünde, tarımsal üretimin geriye dönük telafisi olmadığının da altını çizen Fatma Aksal"65 yaş ve üstü vatandaşlar için kısıtlama getirdiğimizde, istisnalar da oldu. Bunlardan biri de çiftçilerimizin tarlalarına ulaşabilmeleriydi. Biz bu süreçte 1 tane bile vatandaşımızı kaybetmek istemiyoruz. Ancak çiftçilerimizin ürününü tarlalarına ekmeleri için izin vermiştik. 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altı tüm vatandaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Bu mücadelede başarılıysak, başta sağlık çalışanlarımızın emeği vardır" şeklinde konuştu.

Medya Keşan Gazetesi haberlerinden derlenen deneme yayını

Medya Keşan (@medyakesan)'in paylaştığı bir gönderi ()