SUYU DURGUNLUKTAN KURTARIP, AKIŞKANLIĞINI SAĞLAYACAĞIZ

Hava sıcaklığının 14 °C’ye kadar yükseldiğine dikkat çeken Yıldırır, yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi: “Kış aylarında sahillerde zaten bir kez ilaçlama çalışması yapmıştık. Yayla Sahili’nde kooperatiflere ait fosseptik çukurları ilaçlanıyor. Erikli Sahili’ndeki bazı evler ve kooperatiflerin bahçelerindeki birikmiş suları da ilaçlıyoruz. Sahillerdeki çalışmalar bitince, Keşan şehir merkezindeki derelerin ilaçlanmasına geçilecek. Bunlar arasında en önemlisi, geçen yıl büyük önem verdiğimiz Cevizlik Deresi’ndeki çalışmalarımız olacak. Kocadere Göleti’nden Kipa AVM yoluyla gelen Cevizlik Deresi’ni, Keşan şehir içi sınırları dışındaki çeltik tarlalarına karşı ilaçlamaya bu yıl da devam edeceğiz. Bunun dışında, Yenimuhacir TOKİ yakınlarında da larva mücadelesi çalışması gerçekleşirdik. Durgun haldeyken sivrisinek üremesine yol açan sularda akışkanlığı sağlayacağız. Buralarda larva çalışmasını inatla sürdüreceğiz.”

SOKAK HAYVANLARI KISIRLAŞTIRILIYOR

Daha sonra sokak hayvanları konusuna değinen Mahmut Yıldırır, Keşan Mezbahası yanındaki hayvan barınağında, hayvanların, uzun süreli barındırılmadığının altını çizerek,

“Hayvan barınağında şu ana kadar, sahipli 400 kadar hayvanın kuduz aşılamasını yaptık. Bunun dışında şehir içindeki köpekleri de yakalayıp, kısırlaştırıyoruz. Ancak aşı konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Piyasada yeterli miktarda aşı yok. Bu çalışmamız rutin olarak devam ediyor.” dedi.

BAŞARI, ÇEVRE İLÇELERDE DE AYNI ÇALIŞMANIN YAPILMASINA BAĞLI

Keşan Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarda kısmi başarı elde edildiğine dikkat çeken Yıldırır, aynı çalışmaların, çevre ilçelerde yapılmaması durumunda bir anlam ifade etmediğini söyledi. Mahmut Yıldırır, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim belediye olarak, çalışma alanımız belli. Ancak gerek sivrisinekle mücadelede gerekse sokak hayvanlarıyla ilgili çalışmalarda alan çok daha geniş. Çünkü sivrisinek, sınır tanımıyor. Biz Keşan’a 5 kilometre çaplı bir daire içine alarak ilaçlama yapıyoruz. Ancak çeltik tarlaları İpsala sınırına hatta Yunanistan’a kadar sürüyor. Çevreden sürekli sivrisinek geliyor. Sadece 5 km çapında bir ilaçlamayla bu iş yürütülemez. Aynı şekilde biz köpekleri kısırlaştırıyoruz ancak, çevre köy ve sahillerden birçok köpek, şehir merkezine bırakılabiliyor. Hepsine birden Keşan Belediyesi’nin yetişmesi imkansız.”

ÖZEL İDARE, BÜTÇE AYIRMALI

Sivrisinek ve sokak hayvanlarıyla ilgili mücadelenin tümünün Keşan Belediyesi eliyle yapılmasının istendiğini ancak, kendi kaynaklarının sınırlı olduğunu ileri süren Yıldırır, bu iş için İl Özel İdare müdürlüklerinin bütçe ayırması gerektiğini ifade ederek, şöyle dedi: “Sivrisinek mücadelesinde bizim elimizdeki alet, ilaç, araç ve personel sınırlı. Köpeklerin kısırlaştırılması konusu da aynı şekilde. Bir hayvanın 80 ile 100 TL tutarında masrafı oluyor. Bütün hayvanlara ulaşmamız imkansız. 2005 yılından beri şehir merkezinde çalışmalarımız devam ediyor. Ancak köylerde bu konuyla ilgili ne bir program ne bir çalışma ne de ayrılan bir kaynak var. Bu çalışmaların tümünü belediyenin yapması beklenemez. Belediye olarak şehir merkezi ve mücavir alanlarda gerekli çalışmaları yapıyoruz.”

HAYVANSEVERLER BASKI YAPSIN

Çalışma yapılmayan çevre ilçelerde, hayvanseverlerin baskı grupları oluşturmasını isteyen Mahmut Yıldırır, Keşan Belediyesi’nde olduğu gibi, diğer yerlerde de çalışma yapılmasını istedi. Keşan’daki barınağın, “Geçici Hayvan Barınağı” olduğuna dikkat çeken Yıldırır, sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Adı üzerinde, burası geçici hayvan barınağı. Uzun süreli barındırmak istemiyoruz. Burada kalan hayvanın mutlaka bir sorunu vardır. Ya birini ısırdığından karantina süresi vardır. Ya ameliyat için bekliyor ya da ameliyat olup iyileşme sürecindedir. Bunun dışında, hayvanlar alındıkları ortama bırakılır. Yasa da bunu gerektiriyor. Hayvanlar; alınır, kısırlaştırılır, iyileştirilir, işaretlenir ve bulunduğu ortama bırakılır. Hayvanlar, doğal ortamlarına bırakılmalıdır. Biz de Keşan’daki hayvan barınağında doğal ortam bırakmak istiyoruz. Çünkü hayvanlar kapalı ortamda stres yapar.”