BÜLENT SAYLAM

8 Mart 2022 5258 karar nolu “Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine ilişkin Karar” ile Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi için ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olmak üzere, uygun tarımsal üretim yöntemleri kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılması ve hasar sonrası ürün işlemeye yönelik yatırım projelerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığına (Bakanlık) bağlı İl Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından hazırlanan ve Bakanlıkça onaylanan bitkisel üretimin geliştirilmesi ve tarımsal hasılanın artırılmasına yönelik projelerine ilişkin hibe ödemelerini kapsayacak ve hibe programı 2022 yılı için uygulanacak.

TRAKYA TOPRAKLARINDA BU TÜR ARAZİ YOK

Şen, karar ile ilgili olarak her sene tarım arazilerinin etkinleştirilmesinin desteklenmesi ile ilgili gündeme geldiğini ancak Rusya-Ukrayna savaşı ile bu kararın önem kazandığını belirterek, şunları söyledi: “Bu karar hep gündemdeydi, savaş çıkınca değerli oldu. Ancak resmi gazetede açıklanan tarım arazileri şeklinde Trakya topraklarında yok. Sadece neler var? Miras bölüşümünde kişiler anlaşamıyorsa, aileler arasında bu türlü durumlarda araziler oluyor. O da bir elin parmakları kadar az.”

TARIM BAKANIN TARIM KÖKENLİ OLMASI UMUTLANDIRIYOR

Geçen hafta Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin istifasından sonra Vahit Kirişçi’nin göreve gelmesi hakkında beklentilerini sorduğumuz Şen, şöyle konuştu: “Şu veya bu kişi olması değil, hükümetlerin politikaları önemli. Kişilerin de biraz bu işlerde etkisi var. Bu bakanın bizi sevindiren tek tarafı bu işin içerisinden gelmesi. Yeni bakan Ziraat yüksek mühendisi ne kadar eğitimci de olsa bu işin ne şekilde ne yapılması gerektiğini bilen biri. Yani inşallah biz Türk çiftçisi için hayırlı olur. Çünkü yıllardan beri genelde tarım kökenli olmayan kişiler oluyordu. Bu konuda biraz umutluyuz. En azından dilinizden anlayacak bir bakan geldi. Konuya hakim bir bakan çiftçiler için hayırlı olsun.” 

GÜBRE FİYATLARI ALDI BAŞINI UÇTU GİTTİ

Mart ayı çiftçilik faaliyetleri hakkında bilgi veren Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, açıklamasını şöyle bitirdi: “Buğdayda birinci köprü devresi bitti. Şimdi ikinci devreyi bekliyoruz. Dışarıda hava soğuk şu anda çiftçi zaten bu gübre mazot konusunda tedirginliği de aynı şekilde devam ediyor. Üreticinin beklentisini karşılıyor mu? Hiç karşılamıyor. Bugün, yarın gübre mazot destekleri yatırılacak. Bunlar 2021’in gübre mazot destekleri. Ama şu da var, bu destek, bu destekler. Genelde bölgemiz için 20,21,22 kuruş, 42 kuruş dekar üzerinden üretici bununla ne kadar gübre alır, onu değerlendirmek kamuoyuna bırakmak gerekiyor. Yani desteklemenin şu anda önemli desteklemenin hiç bir faydası yok. Sadece günü kurtarır, başka bir şey yaramaz çünkü gübre fiyatları aldı başını uçtu gitti.”