AYŞİN SEÇİL GEZER

Bal Üretim Birliği olarak güzel haberlerinin olduğunu ifade eden Kırım, “2016-2017 yılı kışında bölgemizde hatta Balkan ülkelerinde olduğu gibi arı ölümleri çok yaygın oldu. Çok sayıda koloni çöktü. Yüce Allah bunu böyle takdir etmişti, böyle bir olayı yaşadık ve gördük.  Ancak bahar ayı ile birlikte kalan arılarımız öyle bir gelişme gösterdi ki arı kolonileri çoğaldı. Bunda da en büyük etken arıcı arkadaşlarımız kovanlarına iyi bakmaları, temiz tutmaları, arılarının besleme ve ilaçlamalarını zamanında ve günü gününe yapmaları etkili oldu. Bu sayede koloni kayıpları fazlasıyla telafi oldu. Bal sezonuna gelindiğinde gördük ki balımız çok yoğun, oldukça kaliteli. Balımızın bu seneye özgü daha açık bir rengi var ancak aroması ve tadı harika” dedi.

BAL FİYATLARI YÜKSELİŞ GÖSTERDİ

Kaliteli ve verimli bal üretiminin yanı sıra bu yıl oluşan fiyatlardan memnun olduklarını da kaydeden Kırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bal fiyatları bu yıl daha önceki yıllara göre biraz yükseliş gösterdi. Şu an için 1 teneke bal 270-280 liradan gidiyor. Bu fiyatlar tatminkar mı evet tatminkar. Ama arıcılarımız ne kadar tatmin oldu derseniz sadece daha önceki yıllardaki kayıplarını telafi etmeye yarayacak kadar. Neticede kenara koyacak para kalmadı ama gelecek döneme sağlıklı bir hazırlık gerçekleştirmiş olacağız.”

ÇAM ORMANINA GİDİLDİ AMA ÜRETİM DÜŞÜK OLDU

Bu yıl bölgemizde çam ballı üretiminin istenilen verimlilikte geçmediğini kaydeden Kırım, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bu yıl çam balı üretiminde bölgemizde istenilen verimliliği alamadık.  Yağışlardan mı, iklimden mi her nedense çam balı üretiminde bu yıl daha önceki yıllara göre azalma görüldü. Arımız güçlüydü, bakımlıydı, temizdi. Çam ormanına gidildi ama üretim düşük oldu. Ancak üretim az ama bu sefer çıkan balın kalitesi daha önceki yıllara göre çok daha iyi oldu. Üretim az, kalite yüksek oldu. Bizim balımızın enerji değeri bu yıl için diğer illerde ve bölgelerde yetiştirilen çam ballarından bir çok özelliği bakımından çok daha yüksek kaliteli oldu.”

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ