BÜLENT SAYLAM

“OFİS AÇIKLAMIŞ OLDUĞU FİYATLARIN ARKASINDA DURMADI”

TMO’nun bu yıl çeltik üreticisini perişan ettiğini belirten Meriç, şunları söyledi: “TMO, ürünün fiyatını 5.25 TL olarak açıkladı. Ama biz üreticinin ürününe 4.50-4.52 TL arasında fiyat veriyor. Ofis açıklamış olduğu fiyatların arkasında durmadı. Bu şartlarda, ürünümüz elimizde kaldı. Üreticinin şartları kötü durumda.  TMO, colombo cinsi çeltik için 4.20 TL fiyat açıkladı ama üreticinin ürününe, 3.80 TL fiyat veriliyor. Ama üreticinin eline geçecek para ise, 3.50 TL’dir.Üreticiden, depo kirası ve hamal parası alınıyor. Kısacası, üreticinin kazancından kırptıkça kırpılıyor.”

“MALİYETLER, GEÇEN YILA GÖRE; %140 ARTARKEN, ÇELTİK FİYATLARI %25 DÜŞÜYOR

TMO tarafından üreticilerin mallarını almak için depolar kiralandığına kayıt düşen Mehmet Emin Meriç, “Depolar kiralanıyor ama kimse malını vermiyor. Çünkü TMO, açıkladığı fiyata bile ürün alımı yapmadı. Üretici olarak, 4.50 TL’ye elimdeki ürünü nasıl vereyim? Tüccar aynı ürüne 4,85 TL fiyat veriyor. Ben, geçen yıl kilogramı 2 TL’ye aldığım gübre bu yıl 4.85 TL oldu. Üre gübresi ise, kilogramı 8.60 TL’dir. Bu şartlarda ekim nasıl yapılacak? Maliyetlerimiz geçen yıla göre; %140 artarken, çeltik fiyatları %25 oranında düşüyor. Fiyatlar, geçen yılın altına düşmesini anlamak mümkün değil. Geçen yıl 6.20 TL’ye ürünümüzü satmıştık ve herkes memnundu. Ancak, bu yıl üreticinin beklediği gibi olmadı.” dedi.

“VERİMLER DE DÜŞÜK”

Çeltik fiyatlarının yanı sıra, hava sıcaklıklarının fazla olması nedeniyle, verimlerin düştüğüne dikkat çeken Meriç, “Havaların sıcak olmasından ötürü ürünler yandı ve bu durum verimi olumsuz yönde etkiledi. Geçen yıl 800 kilogram verim elde eden üretici, bu yıl 600 kilogram civarında bir verim elde etti. Hatta, Karpuzlu Beldesi civarında 400-500 kilogram civarında ürün biçiliyor.” şeklinde konuştu.

“ÜRETİCİNİN BEKLETME ŞANSI YOK”

Üretici, ürününü değerinde satış yapabilmesi için bekletme şansının olup-olmadığının sorulmasıyla ilgili konuşan Mehmet Emin Meriç, açıklamasına şöyle devam etti: “Benim depolarım var ve ürünü bekleteyim. Ama benimde ödemelerim var ve bir şekilde elimdeki ürünleri satma yoluna gideceğim. Branda altında bu ürün uzun süre beklemez. Küçük üreticilerin depoları olmadığı için elindeki ürünü bekletme şansı yok. Biran önce satışını yapıp, paraya çevirmeye çalışacaktır. Emanet ve akıllı depo sistemine geçilerek, depo ücreti alınmayacağı ifade edilmişti. Ben de bu depolara ürünlerimi koydum ama 6 ay içerisinde üretici ürününü satması gerekiyormuş. Bizler de ürünümüzü 6 ay içerisinde değil; 8 ayda sattık. 2 aylık gecikme nedeniyle, 53 bin 800 TL depo kirası ödemek zorunda kaldık.”

“TMO, ÜRETİCİNİN ARKASINDA DURMASI LAZIM”

Meriç, açıklamasını şöyle tamamladı: “Pandemi nedeniyle, geçen yıl okullar ve yurtlar kapalıydı, düğün ve cemiyetler olmadığı için herkesin elinde pirinç kaldı. Mayıs içerisinde, ülkenin ihtiyacının % 50’si kadar pirinç ithal edildi. TMO’nun depoları dolu olması nedeniyle, ürün almak istemiyor. 500 dönümün altında çeltik ekimi yapanların gelecek yıl ekim yapacağını tahmin etmiyorum. Bu yıl elde edilecek ürün, üreticinin maliyetini dahi karşılamaz. Gübre fiyatı, 8 TL olması durumunda üreticinin ekim yapması mümkün değil. Bizim derdimize derman olacak kurum, TMO’dur. Üreticinin arkasında durması lazım."