SONGÜL KONAR

“SÜT FİYATLARI SABİT DURURKEN, PEYNİR FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANIYOR”

Süt üreticilerinin ekonomik anlamda sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirten Meriç, “Süt fiyatları uzun zamandan bu yana artmazken, girdi maliyetlerinin her geçen gün arttığını görmekteyiz. 50 kilogramlık yem çuvallarına yakın zaman içerisinde 5 TL zam yapıldı. Süt fiyatları için zam istenildiğinde durduruluyor. Süt fiyatlarına yaklaşık 6 aydan bu yana zam yapılmıyor. Üretici, sütün kilogramını 2,20 TL’den satıyor. Süt fiyatları sabit dururken, peynir fiyatlarında artış yaşanıyor. Süt üreticilerinin gidişatı çok iyi değil. Eğer bu şekilde devam ederse, üretici ineklerini kestirmek zorunda kalacak.” dedi.

“SÜT FIYATI EN AZ 3 TL OLMALI”

“Süt fiyatlarında neden artış yaşanmıyor ve fiyat en az ne olmalı?” şeklindeki soruya cevap veren Nevzat Meriç şunları söyledi: “Süt fiyatlarında, her 3 ayda bir belirli oranlarda zamlar yapılıyor. Ama 6 aydan bu yana zam yapılmıyor. Bakanımız, süt fiyatlarında ekim ayına kadar herhangi bir artış yapılmaması dile getirmişti. Ekim ayında fiyatlarımız nasıl şekillenir bilmiyorum. Süt üreticisinin rahat bir nefes alması için fiyatların en az 3 TL olmasını istiyoruz. Üretici kazanmasa dahi zarar etmemiş olur. Türkiye’deki girdi maliyetlerindeki artış göz önüne alındığında, 3 TL de az ama en azından fiyat bu seviyede olursa, kazanmasak da, zarar etmemiş oluruz.”

“ÜRETİCİ PARA KAZANMAZSA, ÜRETİMDEN VAZGEÇER”

Üreticilerin ödemelerinin yakın zaman içerisinde başlayacağını belirten Meriç, sözlerini şöyle tamamladı: “Üreticinin kooperatiflere, bankalara borçları var ve yakın zamanda ödemeleri başlayacak. Üreticinin sütü para yapmıyor ve ne yapacağını bilmiyor. Süt üreticisinin sıkıntıları devam ederse, herkes ineklerini kesip, yetiştiricilikten vazgeçmeye başlayacaktır. Üretim olmadığı içinde dışarıdan süt ithal edilmeye başlanacak. Bölgemizde, süt üretimi ve üretici sayısı azaldı. Her şeye rağmen üreticimizi korumak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Üretici para kazanmazsa, üretimden vazgeçer. Bundan ötürü de, süt üreticisine gerekli desteğin verilmesini istiyoruz. Allah, süt üreticisinin yardımcısı olsun.”