Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hüseyin İnce’nin geçtiğimiz günlerde yerel basına yaptığı açıklamada, merkez ilçede baraka ve çadırlara büyükbaş ve küçükbaş işletme numarasının verilmesinin sıkıntılara neden olduğunu söylemesine, Merkez Keşan Tarımsal ve Havansal Üretim Kooperatifi yönetimi tepki gösterdi. Kooperatifin 30’a yakın aktif üyesinin olduğu kaydedilen açıklamada bu üyelerin toplam 4.500 küçük, 1.500 kadar da büyük baş hayvanı olduğunun da altı çizilerek, Başkanlık sıfatı taşıyan Hüseyin İnce’ye “Üretmeyiniz” demenin yakışmadığı ifade edildi.

Konuyla ilgili olarak dün Yenice İşhanı’nda bulunan Kooperatif Muhasebecisi Yeşim Nalıncılar Can’ın bürosunda saat 15.00’te düzenlenen toplantıya Kooperatif Başkanı Remzi Çakır, Kooperatif Fikir Kurucusu ve Kurumlar Yardımcısı Bayram Ali Kalfalar ve Üye Vekili Anıl Akman katıldı.

“ÜRETMEYİN” DEMEK YAKIŞMAZ

İlk olarak konuşan Bayram Ali Kalfalar, Hüseyin İnce’nin yaptığı açıklamaya değinerek, “Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hüseyin İnce yaptığı açıklama ile Keşan merkezde bulunan hayvansal üretim yerlerine işletme numarası verilmemesini istemiş. Bir kere insanlara verilen haklar bir daha geri alınamaz. Bu Anayasal bir hak ve bu insanlarda bu işlerini yıllardan beri buralarda yapıyorlar. Biz 2012 yılında Keşan merkezinde hayvansal üretimi nasıl daha çok arttırırız diye düşündük ve ilçemizdeki hayvan yetiştiricilerini topladık ve 30 üyeli bir kooperatif kurduk. Bu kooperatife ortak olmak için bekleyen 100’e yakın da üretici var. Bu kooperatifin üyelerinin şu an için 4.500 küçük, 1. 500’e de yakın büyükbaş hayvanı var. Bu rakamlar az bir rakam değil. Yani üretiyorlar Bir başkanlık sıfatı taşıyan kişiye ‘Üretmeyiniz’ demek yakışmaz. Bu bir insan, bir çiftçi ve aynı zamanda bu işin başı olarak ona böyle bir şey söylemesi yakışmaz. İnce’nin böyle bir açıklama yapması hoş bir şey değil” dedi.

49 YILLIĞINA UYGUN BİR YER BULUNMALI

Hüseyin İnce’nin aslında yapması gerekenin bu Keşanlı üreticilerin sorunlarının üzerine gitmek ve taleplerinin karşılanması için çaba göstermek olduğunu da ifade eden Kalfalar, şöyle konuştu: “Bu hayvancılık yapılmasa Hüseyin ince’nin başında olduğu kurumun hiçbir fonksiyonu kalmaz. O bir kere kendi görevinin hangi fonksiyonlardan kaynaklandığını bilmiyor.  Bilse zaten böyle bir açıklama yapmaz. Onun için burada yapılması gereken daha önce Keşan İlçe Tarım Müdürlüğü’ne yaptığımız başvuru doğrultusunda 49 yıllığına uygun bir yer bulunmalıdır. Daha önceki Kaymakamımız Ahmet Narinoğlu zamanında hazırlanan Keşan Çevre Eylem Planı çalışmasının 1. Maddesi çevredeki üretilen hayvanların kontrol altına alınması ve hazineden 49 yıllığına bir yer tahsisi yapılıp bu işletmelerin zaptu rap altına alınması idi.  Yapılması istenen şey üretime destek vermek ve istihdamı arttırmaktır”.

YOL YAKINKEN…

 Konuşmasında Keşan’da yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarına da değinen ve bu çalışmalar sırasında Keşan Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’na kooperatifin ihtiyacı olan yerin meradan ayrılması konusunda soru sorulup sorulmadığını merak ettiklerini de söyleyen Kalfalar, “Bu konuda bir görüş belirtip belirtmediklerini çok merak ediyoruz. Anlaşıldığı kadarıyla böyle bir yer beyanında bulunmamışlar. Yol yakınken bu tür hayvancılık işletmelerini bir araya toplayacak bir yerin tahsisi mutlaka yapılmalıdır” diye konuştu.

MERADAN 4-5 KİŞİ Mİ FAYDALANACAK?

Kalfalar, son olarak İnce’ye İzzetiye ile Paşayiğit’in Keşan’ın mahalleleri olduğunu hatırlatarak, “Oralardaki hayvansal üretim yerleri ne olacak. Onlar da mı iptal edilecek?  Yoksa merada olan ya da meraya yakın olan 4-5 kişimi ekmek yiyecek. Kalanlar ekmek yemeyecekler mi? Onun için Keşan merkezdeki işletmecilere mutlaka bir yer tahsisi yapılmalıdır. Belediye Başkanı Mehmet Özcan da bir yer tahsisi yapılması halinde belediye olarak her türlü desteği vereceği sözünü verdi” şeklinde konuştu.

CAN: OLUMLU BİR SONUŞ ELDE EDEMEDİK

Kooperatif Muhasebecisi Yeşim Nalıncılar Can’da faaliyete geçtikleri günden itibaren Keşan Milli Emlak ve Mal Müdürlüğü ile birçok yazışmada bulunduklarını, Keşan’da yapılan toplulaştırma çalışmalarını yakından takip ettiklerini ancak olumlu hiçbir sonuç elde edemediklerini kaydetti.

ÇAKIR: KAYMAKAM BEY İŞİN OLACAĞINI SÖYLEMİŞTİ

Kooperatif Başkanı Remzi Çakır da açıklamasında kuruldukları günden itibaren yetkili kurum ve kuruluşlarla diyalog halinde olup yer talebinde bulunduklarını ancak herhangi bir sonuç alamadıklarını kaydetti Çakır, “Sayın Kaymakamımız Bekir Dınkırcı’ya da konuyla ilgili bir toplantıda yer talebimizi arz ettim. O da bana bu işin olacağını söyledi. O günden beri bekliyoruz” dedi.

AKMAN: KİMSEYİ ZAN ALTINDA BIRAKMAYA HAKKI YOK

Üye vekili Anıl Akman da yaptığı açıklamada Hüseyin İnce’nin yaptığı açıklama ile Keşan İlçe Tarım Müdürlüğü’nde çalışanları zan altında bıraktığı buna hakkının olmadığını ifade ederek, “Gerekli şartları yerine getiren herkese işletme numarası veriliyor.  Kimsenin kafasına göre iş yapmadı. Hayvanların mahalle arasında toplanması yönünde eleştirisi var ama kendisi bu hayvanların Efes Yolu’nun karşısına meraya geçmesi konusunda ne yapmış. Herhangi bir yere dilekçe vermiş mi. Yoksa bununla ilgili başka bir proje mi var? Hayvanlar için üst geçit mi yapılacak. Bunu merak ediyoruz” diye konuştu.

ADAY OLACAĞIM

49 yıllığına yer isterken talep edilmesi halinde bunun karşılığını ödemeye hazır olduklarını ve bedavaya yer istemediklerini da söyleyen Akman, önümüzdeki günlerde yapılacak olan Keşan Mera Komisyonu seçiminde aday olacağını, kimseye dargın veya küs olmadıklarını da kaydederek bu konuda kendilerine gelecek her türlü diyaloga açık olduklarını ve beklediklerini de söyledi.