AYGÜL KONAR

 İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, yaptığı açıklamada, Venezüella’dan peynir ithal edilmesinin çok yanlış bir durum olduğunu ifade ederek, Edirne peynirinin, dünyanın en iyi peyniri olduğunu söyledi.

Gündeme dair önemli açıklamalarda bulunan Çakırlar, Trakya Birlik tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatlarının bekledikleri düzeyde olduğunu belirtirken, üreticilerin yüzünün bir nebze de olsa güldüğünü kaydetti. 

 “TARIMIN HER YÖNÜYLE ELE ALINMASI GEREKİYOR”
İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, ayçiçeği alım fiyatlarının bekledikleri düzeylerde açıklandığını, ayçiçeği alım fiyatlarının açıklanmadan önce fiyat aralığının 3,5-4 lira olması gerektiğini belirterek, açıklamasında şunlara yer verdi: “Fiyatlar açıklandıktan sonra üreticilerle yaptığım görüşmelerde; açıklanan alım fiyatlarının memnuniyetle karşılandığını gördüm. Keşke hava şartları biraz daha iyi gitseydi, verim biraz daha yüksek olsaydı da çiftçimiz daha da rahat etseydi. Ülkemizin en büyük sıkıntılarından biri de verimli olan arazilerimizin şartlara uygun tekabül edilmemesinden kaynaklanıyor. Örneğin; 20’yi aşkın şehirde tohum desteklemesi verilmişti ama çeltik desteği Edirne’ye değil de Erzurum’a verilmişti. Çanakkale ve Edirne arasında bir sınır var. Keşan’da çeltik üretenler faydalanamıyor ama Gelibolu’ya yakın yerlerde çeltik üretenler bundan faydalanıyor. Bu da bir çifte standarttır. Edirne’de de tohumun desteklenmesi lazım. Çiftçimizin sıkıntı içerisinde bulunduğu konular zaten girdi maliyetleri. Süt üreticilerimizin de derdi aynı. Bunları her fırsatta soru önergelerimizle dile getirerek, tedbir alması için hükümeti uyarıyoruz. Tarımın her yönüyle ele alınması gerekiyor. 2006’da çıkarılmış yasaya göre; Genel taslağın yüzde 1’inden az olmamak üzere çiftçinin desteklenmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak bugün baktığımızda veriler ancak yüzde 0,45 oranında destek verildiğini söylüyor. Devlet çiftçiye yüzde 1’i veremeyecek durumda.”
“BİZİM YAPTIĞIMIZ HER PEYNİR FARKLIDIR, ÇEŞİTLİLİK BOLDUR”
Venezüella’dan yapılan peynir ithalatı hakkında da görüşlerini bildiren Çakırlar“Venezüella’dan peynir ithal edilmesi bana göre çok yanlış bir durum. Edirne peyniri, Dünyanın en iyi peyniri olduğunu deklare etmiş bir ürün. Bizim yaptığımız her peynir farklıdır, çeşitlilik boldur. Bu çeşitlilik içerisinde Venezüella gibi bir ülkeden peynir almak, akıllara durgunluk verecek bir şeydir ama bu iktidarın yaptıklarına çok şaşırmış değilim. Bulgaristan’dan da saman ithal ettik sonuçta. Tarımda kendi kendine yetebilen bir ülkeden, bu durumlara gelmek gerçekten ciddi oranda Edirne’deki süt ve peynir üreticilerini rahatsız etmiştir. Biz de Mecliste bu konuyu gündeme getireceğiz. Venezüella nere, Türkiye nere? Eğer siz oradan peyniri iyi şartlarda getirtemezseniz, o peynir bozulur. Hangi akla göre böyle bir ihtiyaç duyulmuş anlamak mümkün değil. Peynir üreticilerine sopa göstermek için alıyorlarsa, o da çok akıl alacak bir davranış değil” şeklinde konuştu.