Keşan İlçesi Sert Kabuklular Üreticiler Birliği Başkanı Ahmet Serin, geçen cumartesi günü yaptığı açıklamada birliğin her geçen gün güçlendiğini ve büyümekte olduğunu ifade ederek, Beyköy’deki kullanılmayan okul binasını kiralamak için girişim başlattıklarını ve bunun gerçekleşmesi halinde buraya 300-500 bin liralık modern bir işleme tesisi kuracaklarını söyledi.

Açıklamasını Prof. Dr. Lütfü Baş’ın birliği ziyareti sırasında yapan Serin, Baş’ın aynı zamanda Çelebi köyünde ceviz yetiştiriciliği yaptığını da belirterek, “Bugün birliğimize üyelik başvurusunda da bulunmuştur. Kendisine bu nedenle de çok teşekkür ediyoruz. Bilgi ve tecrübelerinden yararlanmaya çalışacağız” dedi.

Prof. Lütfü Baş’ın emekli hekimliğinin yanı sıra TEMA Vakfı Mütevelli heyeti ve vakıf icra kurulu üyesi olarak çalışmakta olduğunu da bildiren Serin, gönüllülük esasına göre 22 kurucu üye ile kurulan birliğin her geçen gün güçlenmekte ve büyümekte olduğunu ifade etti ve şu an için 40 üyeye ulaştıklarını bildirdi.

Son zamanlarda Kaymakam Bekir Dınkırcı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım ’ın destekleri ile kendi tarlalarına ceviz, badem ve diğer meyve diken çok sayıda Keşanlı ve köylerden çiftçi olduğunu söyleyen Serin, birliğin son durumu ve yaptıkları çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi.

MEYVEYE DE ÜRÜN DESTEĞİ VERİLMELİ

Keşan da 10.219 dekar Ceviz ve Badem alanı mevcut bunun 3849 dekarı köy tüzel kişilerin ve Çamlıca İle Mecidiye belediyesinin vatandaşların diktiği 6.443 dekarın 3.761 dekarı 40üyemize ait.2.682 dekar alanı diken çiftçilerimizin de sayısı 35 civarında. Bunun yanında 3-20 dekar alanlarda kendi tarlasına diken çiftçilerimizde mevcut. Bu çiftçilerimizi üye yapamıyoruz çünkü meyveye ürün desteği yok. Çiftçi haklı Ziraat odasına üye, koyun keçi birliğine üye, süt birliğine üye, tarla korumaya üye, yağlı doğumlara üye, toprak mahsullerine üye buralardan destek alabilmesi için üye olmak zorunda. Ceviz bademden ve meyveden destek gelmediği için üye olmak istemiyor, ürün ve ara ürün desteği için bakanlıklar arası yazışmalarımız devam ediyor. İpsala da köy tüzel kişi ve şahısların ceviz badem dikim alanı 2.837 dönüm. Enezin 2.323 dönüm.

KALKINMA AJANSINA PROJE SUNDUK

KİSKÜB olarak 2013-2014 dönemi TRAKYA KALKINMA AJANSININ %90 HİBE DESTEKLİ KREDİLERİNDEN PROJE ÜRETEREK TAM TEŞEKKÜLLÜ (Ceviz, Badem yeşil kabuğunu soyma, kurutma, kırma,  paketleme ve sert kabuğunun sunta sanayiinde, yeşil kabuğunun boya sanayiinde kullanılmak üzere depolama tesisi yapmak istiyoruz. Bunun için Önce Beyköy muhtarlığının ve köy ihtiyar heyetinin olurunu alarak. İlçe Milli Eğitim Müdürüne ve Keşan Kaymakamlığı’na başvurduk. Şimdi Edirne ye Sayın Valimize ve oradan İl Genel Meclisi üyelerimizin olurunu da alırsak ki bu konuda İl Genel Meclisi Üyelerimizin tamamının desteğini alacağımızı sanıyorum. Çünkü bu 10.000 dekardan çıkacak ceviz ve badem ilçemizin onuru ve kalkınmamızın hamlesi olacak.2013-2014 Dönemi Trakya kalkınma ajansına proje hazırlıyoruz.”

İLK DEFA DİKİM YAPACAKLAR İLÇE TARIM’A MUTLAKA DANIŞSIN

Açıklamasını ceviz ve badem diken çiftçilere seslenerek sürdüren Serin, ilk defa dikim yapacakların

Mutlaka Keşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe müdürlüğüne müracaat edip bilgi almalarını tavsiye etti. Serin dikim yapılacak alanlarda toprak analizinin ve sulamada kullanılacak suyun önemine de değindi.

Serin, dikim yapacak çiftçiler şu tavsiyelerde bulundu: “Terkstür analizi yaptırmalı, Arazinin büyüklüğüne göre 3-5 adet 1,5 mt lik çukur açtırıp toprak tahlili yaptırmalı. Hangi su ile sulama yapacaksa suyun tahlilini yaptırmalı.

 İster çıplak köklü İster tüplü olsun fidanlar dikilmeden önce NOGAL Kök kanseri ilacı ile ilaçlanmalı. Meyve alımı yılına kadar şekil verme budaması ve meyve budamasını ilçe tarımdan yetkililerden destek alarak yapmalı. Tarlanın Kış bakımı ve çiçeklenip yapraklandığında yaprak tahlillerini mutlaka yaptırıp ona göre gübre vermeli gübreleme mümkünse 2 kerede verilmeli tek seferde verilecek gübrenin tamamını ağaç almayabilir.

    

TAHLİLLER KEŞAN’DA YAPILABİLİYOR

Bugün toprak ve yaprak tahlilleri Ticaret Borsası Laboratuvarlarında, Efes Ticaret merkezinde SİMCAĞ Laboratuvarlarında ve Terziler sitesi 2.katta Trakya tahlil Laboratuvarlarında yapılmakta. Tahlil ücretlerini destekleme ile de alıyorsunuz.

BAHÇENİZİ SIKLIKLA GEZİNİZ

Bahçelerinizi sıklıkla geziniz, meyve ağacı dip kurtlarına çok dikkat ediniz 3-5sene içinde hiç beklenmedik anda ağacınız kuruyabilir. Ceviz Antraknozu na, Çekirgelere, İç kurtlarına  dikkat ediniz. Genel kurulumuza gelen  herkese verdik  Gıda .Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının  yayınladığı  ceviz –Badem zararlıları ve hastalıkları kitapçığında hastalıklar ve mücadelesi çok net yazılı elinizde yoksa üreticiler ilçe tarımdan, bizden temin edebilirler.”

EDİRNE’YE CEVİZ VE BADEM ÜZERİNE İHTİSAS YAPMIŞ MÜHENDİS İSTEDİK

Açıklamasının sonunda karşılaştıkları bazı sorunlar hakkında bilgi veren Serin, Edirne Valiliği’nden Edirne il Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümü bünyesine ceviz ve badem üzerine ihtisas yapmış ziraat mühendisi talep ettiklerini bu konuda gelen cevabi yazıda yeterli elemenin olduğunun

vurgulandığını söyledi. Edirne’de 30 bin dekar dikili alan bulunduğunun altını çizen Serin, bu konuyu daha da detaylandırıp ilgili bakanlığa ileteceklerini ve taleplerini yenileyeceklerini bildirdi.

 

Serin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ceviz ve Bademde ürün desteği talebimiz oldu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı konuyu açmadan bize verdiği destekten bahsederek olumsuz cevap verdi. Oysa bahsettikleri destekler tüm ürünler için veriliyor. Ayrıca da ürünlere de destek veriliyor

 Cevizlerin arasına ekilip üstü hayvan yemi olarak kullanılacak dibi doğal azot gübresi olacak fiğ ve korungaya da destek istedik. Bakanlık kapalı bahçelere ekim yapılamaz tamiminden bahsedip fiğ ve korungaya değil destek ekmeyin dedi. Ama bakanlık şunu unutuyor;  Bizlerin bahçeleri engebeli eğimli ve orman vasfını yitirmiş erozyonu olan araziler üzerinde. “

BAŞ: CEVİZ ÜRETİMİNİ ARTTIRMALIYIZ

KİSKÜB Başkanı Ahmet Serin’in ardından bazı açıklamalarda bulunan Prf Dr. Ahmet Baş’ta, hem bölgemizde hem de Türkiye’de özellikle ceviz üreticiliğinin artmasının çok önemli olduğunu bunun hem milli ekonomiye hem de Edirne ekonomisine çok büyük rakamlarda faydası olacağına dikkat çekti.