Deniz MUTLU

 

Arı Yetiştiricileri Birliği üyesi ve Bal üreticisi Gültekin Şahin, bal fiyatlarının geçen yıla oranla daha yüksek olmasının bal sahteciliği yapanların iştahını kabarttığını söyledi.

“BAL ÜRETMEK ZOR VE MASRAFLI”

Şahin, şöyle konuştu: “Bal üretmek çok zor bir hizmet, masrafı da çok. Geçen yıl arılarımız kışa güçlü girmişlerdi. Fakat yapılan hesaplar ve iklim verileri tutmadı. Hava sıcaklığı çok yüksek oranda seyretti. Bazı bölgeler oldukça fazla yağış aldı.  Bu da bal verimini olumsuz etkiledi. Bu yıl kovan başına ortalama 20-25 kilogram bal aldık. Önümüzdeki yıl havalar iyi giderse arılarımız iyi üretim yapar.
VATANDAŞI BAL KONUSUNDA ŞÜPHEYE DÜŞÜRÜYORLAR”
Gültekin Şahin, bal fiyatının yüksek olmasının bazı sahtecilerin iştahını kabarttığı belirterek, “Bazı insanlar nişasta bazlı glikozu arılara vererek petekli bal üretiyor. Hakiki balın kilogramı 15-30 lira arasında satılıyor. Ancak, piyasada 3-5 kilogramını 10-15 liraya satanlar var. Bu tür balların çoğu glikozlu. Ve ucuza sattıkları balların çoğu kalitesiz. Tüketicilerin bu tür fiyatlara inanmaması lazım. Bir kilogram balı ortalama 15-20 liraya üretiyoruz. Sizce 15 liraya üretilen bir bal nasıl olur da 10 liraya satılır? Tabiî ki şu anda bal piyasası karışık. Üretici elindeki tüm balı satmak istiyor. Vatandaşların kafası karışıyor. Hem ucuz hem kaliteli bal bulmak istiyor. Fakat çoğu vatandaş sahteciler yüzünden şüpheye düşüyor. Bal sezonu gün geçtikçe iyiye gidiyor. Fakat sezonu fırsat bilenler balın fiyatını artırmaya çalışıyor. Sahte bal yapanlara karşı önlem alınmalıdır.” dedi.