AYŞİN SEÇİL GEZER

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen törenle, DSİ Personeli Bölge Müdür Yardımcısı Enver Ongun’a görevini devreden Şimşek, çiftçiler için hayırlı olmasını diledi. 

Türkiye’de 378 tane sulama birliklerinin yönetimlerinin fes edildiğini ifade eden Seçkin Şimşek, şunları söyledi: “Yasa değişikliğine gidildikten sonra Türkiye’deki 378 tane sulama birliğinin meclis üyeleri fes edildi. 14 bin 500 tane meclis üyesi, yönetimler yetkisiz bırakıldı en son da Başkanların yerine Devlet Su İşleri’nden kamu görevlisi atandı. Daha önceden sulama birliklerindeki suyu çiftçi yönetiyordu, çiftçi kendi seçimini yapıyordu, çiftçi seçmeni vardı, şu an bu tamamen kalktı ve çiftçinin yönettiği bir birlik yok. Artık sulama birlikleri devlet tarafından işletiliyor. Türkiye’de 378 tane sulama birliği başkanı görevden alındı, yerine kamu görevlileri getirildi.” 

ÇİFTÇİ AÇISINDAN İYİ OLMADI

“Hamzadere Sulama Birliği Türkiye’ye örnek gösteriliyordu. Başarılı yönetim ile övünülen bir birlikti, gelinen noktada Hamzadere Sulama Birliği yönetimi artık yok. Bunu doğru buluyor musunuz?”  şeklindeki soruyu yanıtlayan Şimşek, “Türkiye birincisi sulama birliği olduğumuz halde gelindi bize teşekkür edildi, plaket verildi. Gelen arkadaşımız Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından atanmış, geldi görevine başladı. Bu iyi mi oldu, kötü mü oldu? Çiftçi açısından iyi olmadı, daha önceden çiftçiler bizi istedikleri gibi geç saatlerde arayabiliyordu, bizi onlar seçiyordu. İlerleyen süreçte ne olur bilemem.” dedi.

GÖZÜM ARKADA KALMAZ

“Üreticiden gelen tepki nasıl oldu?” sorusu için de Seçkin Şimşek, şu ifadeleri kullandı: “Kanunun değişmemesi için, daha iyi şekillenmesi için biz çok mücadele verdik. İnsanlar ne yapabilir ki? Cumhurbaşkanımız böyle istemiş, Bakanımız böyle uygun görmüş. Bu yasanın içerisinde daha bir sürü madde değişti. Türkiye’de 28 tane havza yatağının özelleştirilmesinin önü açıldı. Ergene Havzası, Meriç Nehri, Fırat, Dicle bunların da önü açıldı. Vasfını yitirmiş orman arazilerinin satışları gündeme geldi. Biz bir şey demiyoruz, takdir Allah’ın. Hamzadere Sulama Birliği’ni sıfırdan aldık, halkımızın desteğiyle, çiftçimizin desteğiyle, üreticimizin desteğiyle 0 TL’den, 30 milyon TL’ye varan bütçesiyle bir sulama birliği, Türkiye’de bir kuruş borcu olmayan tek sulama birliği ve Türkiye birincisi seçilmiş tek sulama birliği ve Türkiye’de en az personel ile iş yapan bir sulama birliği, gurulu bir sulama birliği, kamu görevlisinin atanması ile beraber yeni bir arkadaşımız geldi, hayırlı olsun diyoruz. Enver Ongun’u tanıyorum, düzgün insandır, iyi bir idarecidir, inşallah iyi olur. Zaten Hamzadere Sulama Birliği’nde bir sistem var, hiçbir personel görevden alınmadı. Personelimizi ben eğittim, başkanlık bir yana ağabeylik yaptım, gecemi gündüzümü onlarla geçirdim, gözüm arkada kalmaz.” 

KASAYI DOLU BIRAKTIK

Şimşek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “6 yıl görev yaptım, seçimle geldim. Görev sürem 5 yıl oldu, 6. Yıla girdim. 2013 yılının Nisan ayında göreve gelmiştim, 1 yıl önce girdiğim seçimlere de rakipsiz girdim. İnsanlar dedi ki, başkan bu işi yapıyor. 3 yıl daha görev sürem vardı. Seçimle geldik, seçimle gelen seçimle gider ama seçimle gelen seçimle gitmedi, yasa ile gitti. Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçimlerimiz yaptırıldı, daha 3 yıl görev süremiz vardı. Önemli olan çiftçi şimdiki süreçten sonra mağdur olmasın, olacağını da zannetmiyorum. Güzel bir ağabeyimiz geldi, Enver Bey tecrübelidir. Bir taraftan da sevinçliyim, gelen kişi iyi, bazı birliklere görevlendirilen acemi insanlar olabilir. Hamzadere’nin şu an sular satılsa 30- 35 milyon TL bütçesi var, kasayı dolu bıraktık. Daha yukarılara taşıyabilirdik ama kısmet bugüne kadarmış, verilen karara ve çıkan kanuna saygımız büyük, hayırlı uğurlu olsun.”