Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada bölgemizde devam etmekte olan ayçiçeği hasadını değerlendirdi.

Verimin geçmiş yıllara oranla pek değişmediğini ifade eden Şen, sezonun kurak geçmesi nedeniyle ayçiçeği hasadında oldukça kötü verim olacağı yönündeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Şen, şöyle devam etti: “Ayçiçeğinin ekiminden sonraki süreçte yağmur olmaması ve kış mevsiminde yağmur yağmamasına rağmen ayçiçeği kuraklığa ne kadar dayanıklı bir bitki olduğunu kanıtladı. Verimler, çiftçilerin ürünlerine verdiği hizmete ve kullandığı tohum çeşidine göre değişiyor. Verim ile beraber fiyat da istikrarlı şekilde yukarılara doğru çıkıyor. Şu anda piyasada 1 lira 57 kuruşa kadar ayçiçeği alınıyor. Bu fiyat bazı yerlerde % 40 yağ oranına göre uygulanıyor. Bazı tüccarlar artı yağ oranına göre fiyatı da arttırıyorlar. Bu durum biz çiftçiler için memnun edicidir.”

YAĞ ORANLARI MEMNUN EDİCİ SEVİYEDE

Ayçiçeği talebinin günden güne arttığını kaydeden Şen, son olarak şunları söyledi: “Talep arttıkça fiyat yukarılara doğru kendiliğinden çıkıyor. Bu da bizler açısından sevindirici. Trakya Birlik de önümüzdeki günlerde fiyat açıklayacaktır. Ayçiçeklerinin yağ oranları da beklentilerimizin üzerinde seyrediyor. Geçmiş yıllarda verimler yüksek olsa da yağ oranı düşük oluyordu. Bu yılın kurak geçmesine rağmen yağ oranları memnun edici seviyede.”