AYGÜL KONAR

Ayçiçeği fiyatlarında son dönemde yaşanan artış hakkında değerlendirmelerde bulunan Şen, “Ayçiçeğinde, hasat geçen Eylül ayında yapıldı. O dönemde, fiyatlar belli bir seviyede artış göstermişti. Ama fiyatlar bu fahiş fiyatlar seviyesinde değildi. Trakya’daki çiftçinin elinde ayçiçeği kaldı mı ve kaldıysa ne kadar kaldı, ne kadar üretim yapıldı? Bunların tartışılması lazım. Hasat döneminden bugüne çiftçinin elinden alınan ürünler, kimlerin elinde? Bu spekülasyonu ve fiyat artışını kimin sağladığının araştırılması gerekiyor. Çiftçiden kaynaklı bir durum yok” dedi.

“DESTEKLERDE HİÇ ARTIŞ YAŞANMADI”

Tarımsal üretim hakkında konuşan Hasan Şen,“Tarım Bakanlığı’nın tarımla ilgili politikaları yanlış. Küçük çiftçinin her zaman kollanması lazım. Aile çiftçileri korunmazsa, işimiz kötüye gider ve artışlar hızla devam eder. Girdi maliyetlerimiz her geçen gün artıyor. Son süreçte, gübre ve mazot icmallerimiz yayımlandı. İcmallerdeki fiyatlarla, şu andaki mazot fiyatları arasında büyük bir uçurum var. Bunun yanı sıra; çiftçiye desteklemeler 1 yıl sonra veriliyor. Kamuoyunda, çiftçiye büyük bir destek verildiği yönünde bir algı var. Eğer çok büyük destek varsa gelsinler onlar üretim yapsınlar. 2020 ve 2021 yılı desteklerinde hiç artış yaşanmadı. Çiftçi bu süreçte, artan girdi maliyetleri nedeniyle eziliyor. Sadece ayçiçeğinde 10 kuruş olan destek miktarı 40 kuruşa çıkartıldı” dedi.

Ayçiçeğine gelen zamlardan sürekli bahsedildiğini ancak, üretim için kullanılacak ürünün maliyetinin hiç konuşulmadığına kayıt düşen Şen, “Gübre fiyatları, 1 yıl içerisinde yüzde 90 seviyesinde artış göstermiş. Çiftçi, girdi maliyetlerinin artmasından ötürü büyük bir mağduriyet yaşıyor. Çiftçi her şeye rağmen üretmeye çalışıyor. Yeni üretim sezonunda ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yağ, bakliyat ya da tarım ürünlerinde fiyatların yüksek olması çiftçiden kaynaklı değildir. Çiftçi bu konuda mağdur ve yalnız bırakılmış durumda. Çiftçi üretim yapıyor ama kazanamıyor. Biz, çalışarak batıyoruz. Çiftçi emekli olmamış olsa, geçimleri çok zor olurdu” diye konuştu.

Çiftçi nüfusunun yaş ortalamasının yüksek olduğunu belirten Hasan Şen, “Çiftçinin yaş ortalaması 59’dur. Üreten kesim her geçen gün yaşlanıyor. Artık, bastonlara tutunarak üretim yapmaya çalışıyoruz. Gençlerin üretime yönlendirilmesi adına gerekli çalışmaların yapılması gerekir. Aksi takdirde gelecek süreç içerisinde üretimde sıkıntılar yaşanmaya başlar” şeklinde konuştu.