SONGÜL KONAR

Şen açıklamasında geçtiğimiz günlerde açıklanan çeltik fiyatlarının çiftçiyi memnun etmediğini, açıklanan fiyatın beklentinin altında kaldığını belirtti. 

“ÇİFTÇİMİZ İNŞALLAH UMDUĞU GİBİ VERİM ALIR”

Verimlerin çiftçinin yüzünü biraz biraz güldürdüğünü ve güncellenen fiyatlardan çiftçinin memnun kaldığını dile getiren Şen, “Tarım Kredi Kooperatiflerinin önceki günlerde açıkladığı ayçiçeği fiyatlarının avans fiyatları olduğunu söylemiştik. Açıklanan avans fiyatlarının da makul seviyelerde olduğunu beyan etmiştik. Ürün piyasada olduğu zaman, arz talep doğrultusunda olunca fiyatlar gün geçtikçe artıyor. Gelişmeler çiftçileri olumlu yönde etkiliyor. Artık taban arazilerdeki ayçiçekleri biçilmeye başlandı. Yağ oranları 42-45-48 seviyelerinde seyrediyor. Verimler biraz biraz yüzümüzü güldürmeye başladı. Taban arazilerdeki çiçekler ne kadar kurak da olsa çiftçi 250 kilo civarında verim alıyor. Verimle birlikte fiyatların iyi seviyelerde seyretmesi, kurumların bunları hala avans fiyat olarak açıklanması, tüccarın da fiyatı arttırarak çiftçinin malına talep etmesi, çiftçilerimizi memnun ediyor. Çiftçimiz inşallah umduğu gibi verim alır. Verimler iyi olursa yaşam standardı da iyi olur. İnsanların borçlarını ödemesi kolaylaşır. Belli başlı bir ürün satılırsa vatandaş borcunu ödeyebilir. Örneğin buğdayda olduğumuz gibi, buğday bölgemizde şu anda bin 700-bin 800 civarında. TMO’da devlet tarafından buğdayı ithal ediyor. Basından da takip ettiğimiz kadarıyla buğdayı 2 bin 242 TL’ye ithal ediyor. Devlet bunu regüle edecek. Bu da kurum zararı veya devlet zararı olarak çiftçimizin cebine girecek. Bu durum inşallah ayçiçeğinde yaşanmaz. Verim olursa, çiftçi kazandığı sürece işini severek yapar” diye konuştu. 

Toprak Mahsulleri Ofisi 2020 dönemi çeltik fiyatlarını, 55 randımanlı Baldo çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 4 bin 500 TL, 60 randımanlı Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 3 bin 600 TL ve 65 randımanlı Luna çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına 3 bin 200 TL olarak belirledi.

“AÇIKLANAN FİYAT ÇELTİK ÜRETİCİSİNİ ÇOK MEMNUN ETMEDİ”

Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, açıklanan çeltik fiyatlarının beklentinin altında olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çeltikte TMO baraj fiyatlarını açıkladı. Bölgemizde 32 bin dekar çeltik ekimi yapılıyor. TMO tarafından çeltik fiyatları beklentinin altında açıklandı. Üretici ürününü satmadığı sürece ve borçlu olmadığı sürece, ürününü biraz bekletebilir. Fiyatların düzeleceğini tahmin ediyoruz. Açıklanan fiyatlar iyi fiyatlar değil. Çeltik piyasasını genelde piyasa oluşturuyor. Alıcı ve alım gücü sirkülasyonu olduğu zaman dengeleniyor. TMO sadece fiyat açıklıyor, oraya ürününü döken zaten çok yok. Yüksek fiyat açıklamış olsaydı, çiftçiler oraya da yönlenirdi. Açıklanan fiyat çeltik üreticisini çok memnun etmedi, bizleri de memnun etmiyor.”