14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dün Keşan Ziraat Odası Başkanlığı’nın düzenlediği bir programla başladı. Saat 10.00’da Hükümet Konağı önünde bulunan Atatürk Anıtı önünde yapılan törene, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Keşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, Keşan Ziraat Odası Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri ile çiftçiler katıldı.

Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Ardından bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören alanında bulunanlar daha sonra hep birlikte Eski Gelibolu Caddesi üzerinde bulunan Keşan Ziraat Odası Başkanlığı hizmet binasına geçti. Burada misafirlere lokma, beyaz peynir, yaz helvası, çay ve meşrubat ikramında bulunuldu.

Basına bir açıklamada bulunan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, tüm çiftçilerin hasadı bol bir yıl geçirmelerini temenni ettiklerini söyledi.  Kıymetli çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanan bu gününü kutlarımdiyerek sözlerini sürdüren Şen, çiftçiliğin tüm insanoğlunu yakından ilgilendiren ve aynı zamanda çok kutsal bir meslek olduğunu ifade etti. Hasan Şen, şunları söyledi:

ÇİFTÇİLİK BİRÇOK MESLEĞİ İÇİNDE BARINDIRIR

Çiftçilik mesleği aslında bünyesinde birçok mesleği barındıran kutsal bir meslektir.  Çiftçi arkadaşlarım bilmiyorum farkında mı ama çiftçilik mesleği; aynı zamanda bir ziraat mühendisi, bir veteriner, bir tarım ekonomisti, bir şoför, hamal, pazarlamacı, tüccar, yönetici ve benzeri meslekleri içinde barındırır.  Ama bugün yapılacak çiftçilik mesleği için bütün bunlar yeterli değildir.

ÇOK İYİ BİLGİSAYAR KULLANICISI OLMALIYIZ

Mesela günümüz çiftçisi çok iyi bir bilgisayar kullanıcısı olmak zorundadır artık. Bu konudaki düşüncemi eminim birçok çiftçilik yapan meslektaşım da kabul edeceklerdir. Çünkü mesleği ile ilgili bilgi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için çağımızın en önemli bilgi kaynağı olan bilgisayarı verimli kullanabilmeyi öğrenmek zorundadır. Günümüzde bilgisayardan çiftçilerimiz mesleği ile ilgili her konudaki bilgiye en kısa sürede ve en kapsamlı olarak ulaşabilir. Örneğin hangi ürün hangi toprak çeşidinde ve hangi iklimde yetişir, hava durumu, ürünün pazarlanması gibi bilgilere anında ulaşabilir. Yeter ki bilgisayarı etkin şekilde kullanabilsin.

MESLEKİ EĞİTİM ŞART

Çiftçilerimiz çoğunlukla eğitim hayatına ilkokuldan sonra devam etmeyen ya da lise okumuşsa da mesleki eğitimi yapamadığı için mesleksizlikten mecburen yapmak zorunda kalan az sayıdaki genç çiftçilerden ya da elden ayaktan düşmüş yaşlılardan oluşmaktadır. Çiftçilerimizin mesleki eğitiminin yapılması şart. Çiftçilikle ilgi kurum ve kuruluşlar çiftçilerin eğitimine önem vermeliler. Kapsamlı ve modern bir çiftçi eğitimin koşulları oluşturulmalıdır.

AVRUPA ÜLKELERİ İLE REKABET EDEBİLMELİYİZ

Özel tarımsal meslekî kurum ve kuruluşlar, modern çiftçiliğin çok yönlü gereksinimlerini, teorik ve pratik eğitimlerle uygulamalı olarak öğretmelidir. Bölgemiz çiftçilerinin hedefi Batı Avrupa çiftçilik işletmeleriyle rekabet edebilir duruma gelmek olmalıdır. Üretimi artırabilmek için çiftçilerin eğitim ve bilgi düzeyini arttırmayı hızlı bir şekilde çözüme ulaştırmak gerekmektedir.

ÇİFTÇİLİK MESLEĞİ KADINLARDAN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ

Türk çiftçilerinin ve özellikle bölgemiz çiftçilerimizin eğitiminden kastımız tüm çiftçiler ve işletmelerin tüm çalışanlarıdır. Bu eğitimlere özellikle kadın aile bireyleri ve bölge yoksul insanları dahil edilmelidir. Çünkü kadınlar doğası gereği yaratıcı, çoğaltıcı ve üretici bir yapıya sahiptir. O nedenle çiftçilik mesleği de kadınlardan ayrı düşünülemez. Yoksullar da bilinçli çiftçilik konusunda eğitilirse kendileri meslek sahibi olarak, kendi aile ekonomisine ve dolayısıyla ülke ekonomisine olumlu etkileri olacaktır.

BİR YERDEN BAŞLAMAK GEREKİYOR

Eğitimler; ürün kalitesi, halk sağlığı, çevre bilinci konularını mutlaka içermelidir. Eğitim de devlet desteği ile İl ve İlçe Tarım Kurum ve kuruluşları, Ziraat ve Veterinerlik fakülteleri, Damızlık birliklerinin ve Ziraat Odaları birlikteliği ile yapılmalıdır. Bu eğitimlerin zemininin hazırlanması zaman alacaktır. Ancak bir yerden başlamak gerekiyor.

ÇİFTÇİLER EĞİTİMLE YENİLİKLERİ GÖRMELİ

Çiftçilerimiz, kaliteli ve yüksek verim için toprak yapısını ve iklim şartlarını ve bölgeye uygun ürünün yetiştirilmesinin kararını eğitimle öğrenmelidir. Tarım uygulamalarında geleneksel uygulamalardan vazgeçmek için çiftçiler eğitimle yenilikleri görmeli, dokunmalı ve yaşamalı ki eğitim amacına ulaşabilsin. Çiftçinin görebilmesi, dokunabilmesi ve yenilikleri yaşayabilmesi için deneme tarlaları oluşturulmalı, Laboratuarların etkin olarak kullanımının gerekliliği benimsetilmelidir.

MALİYETLER YÜKSEK

Çiftçilik mesleğinin sorunlarından bir kaçı da, üretim sırasında maliyetlerin yüksek olması nedeniyle ürün fiyatlarının tatmin edici olmaması ve yurdumuzda üretimi yapılan ürünlerin yurtdışından ithal edilmesi çiftçilerimizin moralini bozmaktadır. Ayrıca çiftçilerimiz hâlâ tarım sigortasına alışamamıştır. Çiftçilerimiz ürünlerini garanti altına almalı, ürün kaybı yaşanmaması için tarım arazisini sigortalatmayı zorunluluk olarak görmelidir.

DESTEK ÖDEMELERİ EN KISA ZAMANDA YAPILMALI

Çiftçilerimiz tarımsal danışman desteği alarak aslında yüklerinin büyük bölümünden kurtulmuş olacaklar. Devlet tarafından desteklenen danışmanlık konusu çok önem taşımaktadır. Hükümetin çiftçilerimiz için yapabileceği en anlamlı şey destekleri arttırarak, destek ödemelerinin kısa zamanda yapılmasını sağlamak olacaktır.

ÇÖZÜM İÇİN HEPİMİZ TAŞIN ALTINA ELİMİZİ KOYALIM

Çiftçilik mesleğinde yapılması düşünülen eğitimler ve yenilikler çok kısa sürede gerçekleşecek gibi görünmese de en azından sorunlarımızın farkında olalım. Çözüm için hepimiz elimizi taşın altına koyalım diyorum. Biz Keşan Ziraat Odası olarak yapılması gerekenleri dile getirip, çözümü yolunda üzerimize düşenleri yapmaya gönüllü olduğumuzu samimi bir şekilde söylemek istiyoruz.”