SONGÜL KONAR

“ARADAKİ FARK ÜRETİCİNİN CEBİNDEN ÇIKIYOR”

Geçen yıllara ve enflasyona oranla buğdayın %29 artış göstererek makul bir artış olduğunu belirten Şen, “Türkiye standartlarında makul bir artış oldu. Sadece bunu üretmek için üreten üreticinin maliyetinde %67-70 arasında artış var. Mazot, gübre, ilaç, tohum maliyeti arttığı için aradaki fark üreticinin cebinden çıkıyor. Geçen yıllara göre %10-11’e oranla olan artışlara göre %29 bir artış oldu. Fiyat olarak iyi bir fiyat, geçen süreçte üreticinin girdi maliyetleri çok yükseldi. Yükselmekle beraber üreticinin cebinden para çıkmış oldu. En büyük sıkıntımız zaten bu. İşi yapıp icra edenlerin maliyetleri hep çiftçinin cebinden çıkmış olacak. Çiftçinin cebinden maliyet çıkınca üretim yapmaktan kaçacak. Üretimden kaçarsa da ülkemizin vay haline. Her zaman savunduğum bir şey vardır, fiyattan ziyade verim almamız gerekiyor. Örneğin üründen 2.000 TL alsak da bizi kurtarmaz, ama verimimiz 500-600 kilo olarak çıkarsa fiyatlar ne kadar makul seviyede olursa daha iyi olur. Bunları bekleyip göreceğiz, inşallah çiftçimiz açısından iyi olur.” dedi.

“EN BÜYÜK İSTEDİĞİMİZ PİRİM DESTEKLERİNİN BİR AN ÖNCE ÖDENMESİ”

Üreticilerin finansman oranının en yoğun olduğu ayda olduklarını ifade eden Şen, sözlerine şöyle devam etti: “Devletten en büyük istediğimiz yağlık bitkilerin pirim desteklerinin bir an önce ödenmesi. 2018 yılı ayçiçeği, kanola, pamuk cinsi yağlık bitkilerin pirim destekleri ödemesi yapılmadı. Üretim takvimine göre mayıs ayı içerisinde ödenmesi gerekiyordu. İnşallah bu süreçte ödeme yapılır çünkü çiftçinin en fazla finansmana ihtiyacı olduğu dönem. Girdi maliyetleri de yüksek, ödemeler yapılırsa çiftçiyi bir nebze rahatlatacağını düşünüyoruz.”

 “ÇİFTÇİLER HAFTASINDA ÖDENMEMİŞ PRİMLERİ ÖDEYEREK BİZİ MEMNUN EDEBİLİRLER”

14 Mayıs Türkiye de ve Dünya da ‘Çiftçiler Günü’ olarak biliniyor.

Şen, Çiftçiler Günü’ne yaklaştıklarını belirterek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ülkemizde de bizde de çiftçiler günü etkinliklerimiz olacak. Etkinliğimiz ramazan ayına denk geldiği için, normal bir kutlama yapılacak. Çiftçiler haftasında ödenmemiş primleri ödeyerek bizi memnun edebilirler.”