6 Haziran 2013 tarihli gazetemizde çıkan “Büyükdoğanca köylüleri dertli” haberine, 7 Haziran 2013 tarihinde cevap veren Nevzat Meriç’in açıklamasının ardından Büyükdoğanca Köyü süt üreticilerinden Halil Bahçe ve İsmail Hakkı Yıldırım geçtiğimiz cumartesi günü gazetemizi ziyaret ederek hem konuyla ilgili görüşlerini söylediler hem de Büyükdoğanca Köyü Süt Üreticileri adına yazılı bir açıklama yaptılar.

Süt üreticisi Halil Bahçe, Tesisin kapatıldığından bizim haberimiz yok. Ayrıca 250 bin TL’lik yatırım yapıldıysa bu yatırım milli değerdir. Çürümeye bırakılamaz, bırakılmamalıdır. Yöneticilik, değerleri yok etmek değil, varolanlara değer katmaktır. Bizim sütlerimiz dereye boşaltılırken, birlik adına çözüm arayan olmadı. Çaresiz bırakıldık. Yöneticilik bu mudur? Çözüm üretmek yerine üyelerinle karşı karşıya gelip gazeteler üzerinden tartışmak Birlik Başkanın görevi midir?” diyerek çaresiz kaldıklarını belirtti.

“BİRLİK, ÜRETİCİLERİNİ FİRMALARA KARŞI GÜÇSÜZ BIRAKMIŞTIR”

İsmail Hakkı Yıldırım ise “Nevzat Meriç’in döneminde bizim yaşadığımız sorunlara benzer sorunlar yaşayan birkaç köy birlikten ayrılarak kendi kooperatiflerini kurdular. Süt Birliği’nin yaklaşık iki bin üyesi varken şu an üyelikler neredeyse yarı yarıya azalmıştır. Süt üreticisinin birleştirilerek güçlü olmasını sağlaması gereken süt birliği üreticilerini bölerek firmalar karşısında güçsüz bırakmıştır. Yöneticilik dağıtmak güçsüz bırakmak için değil toparlamak güç ve değer katmak içindir. Ancak yaşananlar tam tersine olmuştur.”

Büyükdoğanca Köyü süt üreticileri adına Halil Bahçe ve İsmail Hakkı Yıldırım’ın gazetemize verdiği açıklama şöyle: “Süt Birliği Başkanı Nevzat Meriç, 7 Haziran 2013 tarihli açıklamasında, tesisi, beş yıl önce 250 bin lira ile Danone Firması ile Süt Birliği birlikte kurduk diye demeç vermiştir.

Beş yıl önce Danone toplu süt sağım merkezi kuracağını bu tesisin kâr amaçlı değil tamamen örnek bir tesis olacağını belirtti, ancak Trakya’da denenmediği için hiçbir köye kabul ettiremediler. Biz Büyükdoğanca üreticileri olarak örnek bir tesis olacağı için kabul ettik; üreticimiz fazla sütümüz bol olduğu için değil. Tesisin süt birliği üzerinden parasını tamamen Danone Firması karşılamıştır. Süt Birliği’nden hiç para çıkmamıştır. Üç yıl tamir masrafının çoğu kısmını Danone Firması karşılamıştır.  Danone tahmini iki yıl önce bölgemizden çekildiği için iki yıldan beri tesiste arızalar yaptırılamamıştır. Bilgisayarı çalışmıyor, makinaların bazı aksamlarında bozukluk vardır. Biz üreticiler hayvanlarımızı sabah akşam sağarız süt kaydı yapılmaz. Ay sonunda üreticiler ne kadar süt döktüklerini tahmini söylerler. Alıcı firmanın bir ay boyunca aldığı süt oranını tuttururlar,  ay sonunda süt paralarını firmadan alırlar. Bu kurulan örnek tesis iyi bir tesis olmasaydı hangi üretici bu şartlara iki yıl boyunca dayanabilirdi.

Köyün nüfusunun azalması sonuncunda üretici sayısında düşüş olmuştur. Bugün 11 üretici vardır; ancak tesisin kuruluş aşamasındaki 27 üreticinin döktüğü kadar bugün de süt dökülmektedir. Sayın Nevzat Meriç’in bu örnek tesis ile biraz olsun ilgilenmesi gerekmektedir. Birlikler kâr amacıyla kurulmaz, hizmet amacıyla kurulur.”