HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Necmi Kaymaz, bazı asılsız bilgilerin kamuoyuna yansıdığını belirterek, “2-3 gündür lisanslı depolarımızın kapasitelerinin dolduğu, bugün yarın depoların kapanacağı ile ilgili şube müdürümüze iletilen bilgiler var. Bizim TMO-TOBB Tarım Ürünleri LİDAŞ Keşan Şubesi olarak bu hızla günlük alım kapasitemiz 1500 ila 2000 ton arasında. Bu yoğunlukta devam etse bile minimum 20 gün aynı yoğunlukta ürünü alma kapasitemizin olduğunu ifade etmek istiyorum. Bölgede görüşmüş olduğumuz gerek ziraat odası başkanımızla, gerek biçerdöverci arkadaşlarla, gerekse muhtarlarımızla yapmış olduğumuz görüşmeler sayesinde maksimum 3-4 gün içerisinde bölgedeki buğday hasadının tamamının biteceği, bir tek nakliyeyle ilgili kısmın kalacağı bilgisine ulaştık. En az bizim 20 gün içerisinde 25 bin ton kapasitemizin olduğunu buradan tüm üreticilerimize, kamuoyuna devletimiz, üreticimiz, iştirak ortaklarımız adına bildirmek isterim. Dün biz başka Keşan Kaymakamımız Cemalettin Yılmaz olmak üzere yine Belediye Başkanımız Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız İsmail Şapçı ve lisanslı deposu olan Ahmet Yörük ile beraber yapmış olduğumuz toplantı sonucunda önümüzdeki yıl bizim TMO-TOBB Tarım Ürünleri LİDAŞ sahamız içerisinde günlük alabileceğimiz araç sayısı maksimum 100 tane numuneyle birlikte alım yapabiliyoruz. Bu 100 aracıda kendi sahamız içerisinde park etme imkanımız var. Fakat diğer gelen üreticilerle ilgili de ana yoldaki yığılmanın ve 1 hafta önce yaşanan kazadan kaynaklı bu yoldaki birikim İlçe Trafik Komisyonu’nun almış olduğu karar neticesinde turizm sezonu nedeniyle yoğun olan bir dönemden dolayı ana yoldaki birikimi şu anda eski Enez yolu diye tabir etmiş olduğumuz tüp depolarının oradaki alan park haline dönüştürüldü. Orada trafiğe de engel teşkil etmeden, şu andaki birikme orada sağlanıyor. Önümüzdeki yıl yine Ahmet Yörük’ün kendi özel mülkü olan bir alanla birlikte, o alanda 13 dönümlük bir otopark yapılacak. Burada araçlar park edilecek. Önümüzdeki yıl hem sıra verme numaratörle ilgili hem de bu ana yoldaki yoğunluk da ortadan kalkıp vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamış olacağız” dedi.

ÇALIŞMA SAATLERİ GÜNCELLENDİ

Çalışma saatlerinin dün itibariyle 08.00-24.00 olarak güncellendiğini ifade eden Kaymaz, “Biz bu yoğunlukla 20 gün daha ürün alma kapasitemiz var. Sizlere hem üreticiler adına, hem kurumlarımız adına çok teşekkür ediyorum. Depolarımızın kapasitesi 89 bin ton. Bu sezon başladığımızdan beri 32 bin ton ürün aldık. Eski ürünlerimizle beraber 59 bin ton civarı ürünümüz var. Rekolte bölge bölge farklı. Bazı bölgelerde geçen yıl ki rekoltelerle aynı. Ama bazı yerlerde verim düşüklüğü var. Fakat yağmurun alındığı, gübrenin çalıştığı yerlerde rekolteler geçen yılla aynı oranda yüksek seyrediyor. Şu andaki ortalamayı söyleyecek olursak 400 ila 500 kilo arasında diyebiliriz. Depolarımıza Malkara ve civarından, Uzunköprü ve yakın olan köylerinden, Şarköy bölgesindeki yerlerden, Keşan, İpsala ve Enez’den ürün geliyor. Aşırı yoğunluğun sebebi de dışarıdan gelen aşırı araç. O bölgedeki lisanslı depoculukların dolu olmasından dolayı Keşan’a geliyorlar. Özellikle son 2-3 gündür Uzunköprü’deki lisanslı depoculuğun dolmasından dolayı Uzunköprü’den gelişler fazlalaştı. Trakya’nın güneyinde tek çalışan depoyuz diyebiliriz. Depo dolduktan sonrada devletimiz büyüktür. Bu ürünü her türlü alacaktır. Çiftçiye taahhüdü vardır, ‘siz üretin, ürününüzü alacağız’. TMO genel müdürümüz Keşan’daki depomuzu ziyaret ettiğinde, ‘depolarımız dolsa dahi biz üreticimizin ürününü yerde bırakmayacağız, tamamını almaya talibiz ve imkanlarımızda var’ diye ifade etti. Üretimiz endişe ve kaygı duymasın. Bizim kapasitemiz var. Zaten buğday hasadı da 2-3 güne tamamlanacak. Ondan sonrada nakillerini yapabilirler” diye konuştu.

4.5 LİRAYA BUĞDAY VERMEYİ TAAHHÜT ETTİ

Necmi Kaymaz, TMO genel müdürünün Keşan ziyaretinde, 2023 Mayıs ayına kadar buğdayla ilgili un sanayicilerinin regüle etmekte kararlı olduğunu ve bununla ilgili süspansiyonun devam ettiğini dile getirerek, “4.5 liraya buğday vermeyi taahhüt etti. Haziran, Temmuz, Ağustos ayının sonuna kadar 4 bin 500 lira olarak bunun taahhüdü var. Ondan sonraki süreçte rakam ne olur onu bilemeyiz. Ama bu uygulamanın 2023 Mayıs ayına kadar, yeni hasat dönemine kadar devletimizin almış olduğu bir karar var. Bu sene TMO geçen yıllara baktığımız zaman çok hızlı hareket ediyor. Aksiyon oluyor. Ton başına 1000 TL prim desteği var. Bu da üretici nezdinde çok olumlu karşılandı. Bugün buğday fiyatları dünya piyasasıyla kıyaslama yapıldığında gerçekten bizim ülkemizdeki fiyatlar gayet iyi. TMO genel müdürümüzde ziyaretinde bunu ifade etti. Önlemler alındı. Bu sene depolardaki yoğunluğun en büyük nedenlerinden bir tanesi devletimizin buğday stoğuna güvence altına almak istemesi” ifadelerini kullandı.