SONGÜL KONAR

Kış mevsiminin son aylarına girdiğimizi belirten Açar, üre azotu kullanım dönemine girildiğini söyledi.

“ÇİFTÇİMİZ HUBUBAT VE KANOLA ÜRETİMİNDE UYGULAMALARA YAVAŞ YAVAŞ BAŞLAYABİLİR”

Çiftçinin ekonomik davranması gerektiğini de vurgulayan Lütfü Açar, gübreyi çok atmak değil, doğru atmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Tarımsal açıdan baktığımız zaman özellikle hububat ekilişlerinde bahar dönemi uygulamaları olan üre azotunun kullanılması hangi dönem, diye sürekli bir değerlendirmeler yapılıyor? Kışın son aylarına girdik ve çiftçimiz artık özellikle hububat ve kanola üretiminde uygulamalara yavaş yavaş başlayabilir. Üre azotunun uygulanma devresi geldi diyebiliriz. İlk uygulamayı 15 gün içerisinde yapabilirler. 15-20 gün sonra da ikinci uygulama iyi olur. Çiftçimizin şunu bilmesi gerekiyor; üre azotunu iki seferde atacaklarsa ilk uygulama dönemi bugünlerde. İkinci uygulamayı da 15-20 gün sonrasında yapabilir ama üreticimiz ben bunu bir seferde atacağım diyorsa, onu da bu ayın sonlarına doğru atması gerekiyor. Azot yapısı itibariyle toprakta dikey hareket ettiği için bitkinin bundan sonraki gelişim süresi içerisinde tane dönemine kadar sürekli azota ihtiyaç duyabilir. Başaklanma öncesi dönemlerde de mitrat özelliğindeki azota ihtiyaç olabilir.” 

“GÜBRE ÇOK ATILMAK YERİNE DOĞRU ATMALI” 

Açar, açıklamalarının devamında şunlara yer verdi: “Çiftçimiz şunu bilmeli; her dönem ekonomik dönemdir ama bundan sonraki dönemde çok daha ekonomik davranmak zorundadır. Yani girdiden azami fayda sağlamak durumundadır. Gübreyi çok atmak yerine doğru atmalıdır. Aksi takdirde yanlış uygulamalar kardan çok zarar verir. Toprakların don olduğu günlerde fırsat bu fırsat gideyim üreyi atayım demenin gerçekten bir anlamı yok. İkinci dikkat edilmesi gereken konu şu; kök boğazı mantar hastalıklarının uygulama dönemini de belirleyeceğiz. Mantar hastalıkları ile mücadelede çok önemli çünkü ilk dönemde alınacak tedbirler, koruyucu tedbirdir. Yani bitkilerin köklerine zarar verdirdiğimiz zaman sıkıntılar yaşanabilir, neticesinde üretim kayıplarına neden olabilir.” 

“TOPRAĞIN PH DEĞERİ 7,5 VE ÜSTÜNDE SEVİYELERDE OLURSA SÜLFAT KULLANILABİLİR” 

Üreticileri sülfat kullanımı hakkında da bilgilendiren Açar, sözlerini şöyle tamamladı; “Sülfat kullanılabilmesi için özellikle toprak şartlarının analiz edilmesi gerekiyor. Toprağın ph değeri 7,5 ve üstünde seviyelerde olursa sülfat kullanılabilir. Diğer şartlarda kullanılmasının pek anlamı yok.”