Bölgemizdeki ayçiçeği üreticileri, Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (Trakya Birlik), ayçiçeği alım fiyatını hâlâ açıklamamasını eleştirerek, “Piyasa fiyatlarının geçen yıla göre çok düşük olması bizi yeterince zor duruma sokarken, bir de Trakya Birlik’in fiyat açıklamaması tuz biber oldu. Trakya Birlik yöneticileri, bu belirsizliği gidermek için daha ne bekliyorlar?” diye sordular.

Ayçiçeği hasadının neredeyse bittiğini ve pekçok üreticinin malını “emanet” olarak teslim ettiği Trakya Birlik’in, Eylül ayına girildikten sonra bile hâlâ ayçiçeği avans fiyatını açıklamadığını belirten üreticiler, Trakya Birlik yöneticilerinin, bu aşamada Dünya’nın önde gelen ayçiçeği üreticilerinden Ukrayna’ya gitmesini de eleştirdiler. Ukrayna’daki ayçiçeğiyle ilgili gelişmelerin internet üzerinden de öğrenilebileceğini savunan üreticiler, “Trakya çiftçisi mağduriyetinin giderilmesini beklerken, birlik yöneticilerinin böyle bir zamanda Ukrayna’ya gezi düzenlemesini anlamak mümkün değil!” diyerek tepkilerini ortaya koydular.

Birlik ortağı üreticiler ayrıca, Trakya Birlik’in 18 litrelik ayçiçeği yağını kendilerine 92 TL’ye sattığını, aynı yağın bir AVM’deki satış fiyatının ise 69 TL olduğunu öne sürerek, “Bu nasıl bir üretici kuruluşu?” diye sordular.

SEZEN: 10 EYLÜL’E

KADAR AÇIKLAYACAĞIZ

Öte yandan, Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, Dünya Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım’a yaptığı açıklamada, geçen yıl piyasanın yanlış yönlendirildiğini ve yüksek fiyat nedeniyle herkesin canının yandığını savunarak, “Önümüzü görmeden fiyat açıklarsak hep birlikte altında kalırız. Bu nedenle 10 Eylül’ü bekleyeceğiz. Dünya fiyatlarına bakacağız. Ortağımızı mağdur etmeyecek bir fiyat açıklayacağız.” dedi.

Sezen, ayçiçeğinde yaşanan sıkıntının nedenlerini şöyle sıraladı:

“1-"Geçen sene piyasa yanlış yönlendirildi ve yüksek fiyat nedeniyle herkesin canı yandı. Dünya üretimi beklendiği gibi düşük olmadı. Üretici 1500 hatta 1600 liralık fiyatı görünce 2 bin lirayı telaffuz etmeye başladı. Fakat bu sene fiyat 1000 liranın altına düşünce büyük bir hayal kırıklığı yaşandı.

2-Dünyada fiyatların çok değişken olduğu ayçiçeği piyasasında ürünü peşin fiyatla alarak 1 yıl stoklayarak yağ üretimini sürdürmek mümkün değil. Trakyabirlik geçen sene yağ oranı ortalama 42,4 olan 220 bin ton ayçiçeği aldı. Bunun Trakyabirlik'e ton başına maliyeti 1568 lira oldu. Bu fiyatla alınan ayçiçeğinden elde edilen 1 ton ham yağın maliyeti 3 bin 350 ile 3 bin 400 liradır. Oysa piyasada ham yağ fiyatının çıktığı en yüksek seviye 3 bin 75 liraydı. Şimdilerde ham yağ 2 bin 300 lira. Trakyabirlik Nisan ayına kadar zararına çalıştı. Ne zamanki piyasadan ham yağ alıp işledi o zaman zarardan kurtuldu.

3-Bu sezona bakıldığında ham yağın tonu 2 bin 300 ile 2 bin 400 lira seviyesinde. Bunun ayçiçeği karşılığı 1000 lira civarı. Geçen yıl tonu 700 dolar olan ayçiçeğin bugünkü fiyatı 380 dolar. Bulgaristan'da, Romanya'da ayçiçeğinin tonu 375 dolar Türkiye'ye teslimi 410 dolar. Önümüzü görmeden fiyat açıklarsak hep birlikte altında kalırız. Bu nedenle 10 Eylül'ü bekleyeceğiz. Dünya fiyatlarına bakacağız. Ortağımızı mağdur etmeyecek bir fiyat açıklayacağız.”