AYŞİN SEÇİL GEZER

Daha önceki yıllarda diğer üreticilere şeker pancarı ekmeleri konusunda önderlik yaptıklarını dile getiren Uzdilli, “Alpullu Şeker Fabrikası’nın kapalı olduğu dönemde fabrika yöneticileri bize gelip, fabrikanın ayakta durması için pancar üretimin artması gerektiğini söylemişlerdi. Geçtiğimiz yıl Trakya Bölgesi’nde yaklaşık 150 bin ton şeker pancarı üretimi yapıldı. Şeker pancarı üretimi konusunda Ankara’ya da ziyaretimiz oldu. Sonrasında fabrikanın tekrar açılması bizim için sevindirici oldu. Şu an gündemde olan fabrikaların özelleştirilmesi konusunun bize faydası mı zararı mı olacağını biz tam olarak bilmiyoruz. Yetkililer bize üretici açısından bir sıkıntı olmayacağını söylediler. ‘Üretici yine devlet ile sözleşme imzalayacak’ denildi.” ifadelerini kullandı.

SONUÇ NE OLACAK ZAMANLA GÖRECEĞİZ

Bu özelleştirme kararıyla ilgili kendilerini aydınlatan kimselerin olmadığını aktaran Yusuf Uzdilli, sözlerine şöyle devam etti: “En üstten en alta kadar bizi aydınlatan kimse yok. Zamanla ne olacağını göreceğiz. 31 Mart 2018 Cumartesi günü Alpullu’da tekrar bir ‘Şeker Yürüyüşü’ düzenlenecek. Bizler de üreticiler olarak katılacağız. Bazı konularda her şeyi siyaseti dökmek istiyorlar; siyaset ayrı bir konu. Bu tip konularda birlik olunması gerekiyor. Siyasetçileri arkamızda görünce biz üreticiler olarak seviniyoruz. Sonuç ne olacak zamanla göreceğiz. Biz şeker pancarı ekmeye devam edeceğiz. İlk 5 yıl fabrikaların çalışma zorunluluğu var sonrasını göreceğiz. Bize ‘Dur’ diyene kadar şeker pancarı ekmeye devam edeceğiz.”

YAĞIŞLARDAN DOLAYI BAZI SIKINTILAR YAŞANDI

Alpullu Şeker Fabrikası kapsamına giren arazilerde pancar ekiminin 18 bin dönümlere ulaştığını aktaran Uzdilli, “Fabrika bu alanın 24 bin dönümlere çıkmasını istiyor. Bu yıl yağışlardan dolayı bazı sıkıntılar yaşandı. Geçtiğimiz yılın bu zamanlarında bizim pancarımız çıkmış oluyordu. Erken ektiğimiz zaman sonuç verimsel açıdan da iyi oluyordu. Bu yıl tersi oldu. İç Anadolu Bölgesi’nde ekimler bizden önce başladı. Bu şekilde olumsuz hava şartları da bazı vatandaşları caydırıyor.” dedi.

GÜCÜMÜZÜN YETTİĞİ KADAR BU MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Şeker fabrikalarının bacalarının tütmesi için tüm üreticilerin bir miktar şeker pancarı ekmesi gerektiğini ifade eden Yusuf Uzdilli, sözlerini şöyle noktaladı: “Biz bu konuda önderliğimiz hiçbir zaman bırakmayacağız. Her bölgede bu şekilde önderlik eden arkadaşlarımız var. Gücümüzün yettiği kadar bu mücadeleye devam edeceğiz. Çiftçilerin bağlı olduğu kurum ve kuruluşların bu işi sevdirmeleri, anlatmaları gerekiyor. NBŞ (Nişasta Bazlı Şeker) de istemiyoruz, tüm mücadelemiz bunun için. Tüm vatandaşların bu konuda daha duyarlı ve birliktelik içerisinde olması gerekiyor.”