MEHMET AYTAÇ

Bugüne kadar özellikle üre formunda azot uygulaması yapılmamış ise üre azotunun uygulanması faydalı olacağını belirten Lütfü Açar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi: “Geçmiş günlerde ilk üre azot uygulamanın yapıldığı tarih de dikkate alınarak ikinci devre azot uygulanmasının da bugünlerde yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz. Düşen yağışlar ile birlikte havaların ısınmasının başladığı bu günlerde, hububatlarda gelişme hızlanmıştır. Neticesinde önümüzdeki süreçte hububatlarda hızlı bir gelişme olacaktır. Kardeşlenmeler güçlenerek yeşil aksam gelişecektir. Bitkiler Azot’a ihtiyaç duyacaktır. Her ne kadar bu devrede üre formunda azot uygulaması yapılıyor ise de diğer azotlu gübreler de kullanılabilir. Burada önemli olan bitkinin ihtiyaç duyduğu azot, en ekonomik temin edilerek kullanılacak azotlu gübrenin terkibi de dikkate alınarak kullanılmalıdır. Neticesinde bitkinin gelişim devresi süresi içerisinde bitkilerin azot alması sağlanmalıdır.

Diğer taraftan mantarı hastalıklarının başlangıç devresinin olduğu da bilinmelidir. Bu devrenin bu anlamda da önemli bir devre olduğunu bu vesile ile tekrar hatırlatmak isteriz. Nitekim yapmış olduğumuz tarla kontrollerinde yeşil aksam üzerinde mantar semptomlarının oluştuğu görülmektedir. Havaların ısınması ile de kök bölgesinde de mantar semptomlarının oluştuğu görülecektir. Bu itibar iledir ki uygun bir ilaçlama yapılmanın zamanı geldiğini de bu vesile ile hatırlatmak isteriz.

Aslında bitkisel üretimin her devresi önemlidir. Tabiri yerinde ise üretim devreleri zincirin halkaları gibidir. Üretimin her devresinde yapılacak doğru işlerin verime ve de randımana o oranda yansıması olacaktır.Bu nedenledir ki üreticiler üretimlerini gezmeli ve de gerek ilgili kamu kuruluşlarımızdan gerek ise bakanlıktan yetki almış danışman ve de danışmanlık kuruluşlarından bilgi almaları menfaatlerine olacaktır.”