BÜLENT SAYLAM

“ÜRETİCİ, BUĞDAY EKİP-EKMEME KONUSUNDA TEREDDÜT EDİYOR”

Buğday ekim zamanının başladığını hatırlatarak, sözlerine başlayan Yetim, Havalar iyi gittiği için bazı ekilecek yerlerde rutubet var. Üretici, bozulma olasılığından çekiniyor. Bundan ötürü de, bazı üreticilerimiz ekim yaparken, bazıları ise, beklemeyi tercih etti. Ayrıca, yağışlarında olmadığını görüyoruz. Üretici, şuanda ekip-ekmeme konusunda tereddüt ediyor.” dedi.

“GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK”

Gübre maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle, bazı üreticilerin buğday ekimlerinden vazgeçtiğini belirten Mehmet Ali Yetim, “Üreticiler, ilgili kurumlara ÇKS dosyaları teslim etmeye başladı. Ama teslim edilen dosyalarda, buğday ekiminin az olduğunu görüyoruz. Sadece bizim bölgemizde değil; diğer yerlerde de, benzer durumların yaşandığı dile getiriliyor. Buğday ekilecek alanların yeniden ayçiçeğine ya da başka ürüne döndüğü görülüyor. Keşan’da yaklaşık 100 bin dönüm, diğer yerlerde hesaplandığında 700 bin dönüme yakın alanda buğday ekilmeme durumu söz konusudur. Girdi maliyetleri çok yüksek olması nedeniyle, üretici ekmeyi düşünmüyor.” dedi.

“GELECEK YIL, BUĞDAY SIKINTISI YAŞANACAK”

Yetim, sözlerine şöyle devam etti: “Üretici, buğday ekimi yapmazsa gelecek yıl içerisinde buğday sıkıntısı yaşanacaktır. Devletimiz bunun önemlini almalıydı. İnşallah, acı bir durumla karşı karşıya kalmayız.”

“KASIM AYINDA BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ BAŞLAYACAK”

Kasım ayında, İl Genel Meclisi’nde bütçe görüşmelerinin başlayacağını hatırlatan Mehmet Ali Yetim sözlerini şöyle tamamladı: “Hangi köye yol, hangi köye su lazım olduğunu tespit ettik. Bunları kasım ayında bütçeye alacağız. Keşan köy yollarının yapımında ortak bir karar alarak, yapacağız. Edirne İl Genel Meclisi Üyesi Adnan Vural’ın her gün çıkıp, bazı şeyleri o yapıyor gibi konuşması insanları bıktırdı. Köylere giden tüm hizmetler bize aittir. Kararı biz alırız, yürütmede bunu uygular. Bu yıl, her ilçeye bağlı köylerimizde bin 500-2 bin sıcak asfalt ya da beton asfalt yaptık. Muhtarlarımızla her zaman diyalog halindeyiz ve sorunları biliyoruz.”