Keşan Ziraat Odası Başkanı ve Keşan Çeltik Komisyonu üyesi Hasan Şen, dün yaptığı açıklamada, “Sıfır Gümrük Vergisiyle” 2015 yılına kadar 100 bin ton pirinç ithal edilmesine izin verilmesini birilerine rant sağlanması olarak gördüğünü söyledi.

BÖLGEMİZ ÇELTİK ÜRETİCİSİ DESTEKLENMEDİ

Hükümetin aldığı bu kararla üreticiye “Çeltik ekme!” dediğini kaydeden Şen, şöyle konuştu: “100 bin ton çeltiğin sıfır gümrük vergisiyle ithal edilmesi ülkemiz ve bölgemiz çeltik üreticisini zorlayacaktır. İthal çeltikte GDO çıktı. Buna rağmen ithal edilmesi bir tezat. Desteklenmemiz gerekirken, bu kararın alınması bizi tedirgin etti. Bölge olarak Türkiye’nin pirinç ihtiyacının %45’lik bir kısmını karşılayan üretimimiz vardı. Bununla övünüyorduk ama bu devlet tarafından desteklenmedi. Kalite konusunda birinci sınıfız. Buna rağmen desteklenmemek düşündürücü.”

EKİLİŞTE AZALMA OLMAZ

 

“Bu yıl bölgemizde çeltik ekilişinde azalma olur mu?” sorusunu cevaplandıran Şen, belirgin bir azalma olmayacağını sandığını belirterek, “Yılın yağışlı gitmesi nedeniyle ekiliş alanlarında bir tahmin yürütmek doğru değil. Büyük bir ihtimal ile aynı seviyelerde olacağımızı zannediyorum. Bizim havzamız belli. Azalma olmaz diye düşünüyorum” dedi.

İNSANLARA GDO’LU ÜRÜN YEDİRMEK TİCARİ AHLAKA YAKIŞMAZ

 

Yurt dışından getirilen çeltiğin GDO’lu çıkmasına rağmen hala serbest bırakılmasının tam bir tezat olduğuna da değinen Şen, açıklamasını şöyle tamamladı: “Zaten başka ülkelerin almadığı çeltik bizim ürünümüz ile karıştırılarak satılıyor. Buradan birileri mutlaka rant sağlıyordur. Bu insanlara GDO’lu ürünleri yedirmek ticari ahlaka yakışmıyor. 1 Eylül 2015 tarihine kadar süre verilmesi manidar. Öte yandan çeltiğin fiyatı şu anda 1,40 TL civarlarında. Hasat zamanı bu rakam düşüyor. Hasat zamanında bizim üreticimizin yüzü gülmez. Hasat başladı mı fiyat düşer. Daha sonra fiyat artar. Bu da tüccara yarar sağlar.”