Keşan Ziraat Odası Meclis Kurulu ve Yönetim Kurulu üyeleri dün, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık’ı ziyaret ederek, tarım konusunda yaşanan sorunlarla ilgili görüşlerini aktardı.
Saat 12.30 sıralarında başlayan ziyarete, Keşan Ziraat Odası Meclis Başkanı Üzeyir Coşkun, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen ve bazı oda yöneticileri katıldı. Hasan Şen, ziyarette yaptığı konuşmada, “Hasat sonu olması nedeniyle, üreticilerin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla, ziyarette bulunduk. Ayçiçeği ve buğdayda sorun yok ancak, çeltikte bölge olarak sorunlar yaşadık. Yaşanan sorunları İlçe Başkanı Hüseyin Boyalık da iyi biliyor.” dedi.
BOYALIK: ÇİFTÇİMİZİN HAKKINI SAVUNMAKLA YÜKÜMLÜYÜZ
Daha sonra söz alan Hüseyin Boyalık ise şunları söyledi: “Gerek AK Parti gerekse şahsım adına, Ziraat Odası Başkanım ve yönetim kuruluna, meclisine, müteşekkirim. Her anlamda siyasete olumlu katkıları var. Bir sivil toplum kuruluşu olarak, tarafsızlığını koruyarak ve siyasi amaç gütmeden çiftçinin menfaatine çalışmaya devam ediyorlar. Biz de, Ziraat Odamızla gurur duyuyoruz. Hizmetlerini yaparken bizleri de uyarıyorlar ve ikaz ediyorlar. Olması gerekenleri de, fikir alışverişinde bulunarak, bildiriyorlar. Toplantılardan güzel fikirler ortaya çıkıyor. Bizlerde siyasiler olarak, gereken kurumlara ve yerlere bildirmekle yükümlüyüz. Çiftçimizin hakkını savunmakla yükümlüyüz.”
MALİYETLERİN YÜKSEK OLMASININ NEDENİ İCAR PARALARININ FAZLA OLMASIDIR
Geçtiğimiz günlerde açıklanan çeltik alım fiyatıyla ilgili konuşan Boyalık, “Geçen yıl ofis fiyatı, ton başına bin 580 lira iken, bu yıl, bin 675 lira olarak açıklandı. Fiyatlar, keşke daha fazla olsaydı. Ama sadece kendimizi düşünerek değil; son kullanıcıyı da, düşünmemiz gerekiyor. Buğday ve ayçiçeği sezonunu iyi geçirdik. Çeltikte ise fiyat fena değil ancak, bizde maliyetler biraz yüksek seviyede. Maliyetlerin yüksek olmasının nedeni ise icar paralarının fazla olmasıdır. Bugün 1 dekara 500 lira icar parası veriliyor ve 400 lirada masraf yapıyoruz. Harman maliyetlerini de, eklediğimizde 1 dekarın çiftçiye maliyeti bin 100-bin 200 lirayı buluyor. Çeltik üreticisinin para kazanamamasının ana nedeni, icar paralarının yüksek olmasıdır. Örnek vermek gerekirse; 1 dekar buğday arazisinin kirası 70-80 lira, ayçiçeğinde 100-150 lira arasında iken, çeltikte ise, aynı yer 500 lira oluyor. Buradaki rahatsızlık başından belli. Her şeyi devletten beklemek yanlış oluyor. Ziraat Odası ve kuruluşlar olarak da, yaşanan duruma ‘dur!’ denilmesi lazım. ” şeklinde konuştu.
EDİRNE ARİ BÖLGE VE HAYVANCILIĞA UYGUN
Hüseyin Boyalık açıklamasının sonunda Türkiye ve yurt dışındaki çeltik üreticisinin durumunu karşılaştırarak, şunları kaydetti: “Bulgaristan’daki 1 dekar çeltik alanının icar parası 100 lira. Bizde ise, 5 katı durumunda. Mazot ve ilaç maliyetlerine bakıldığında ise, aynı ücret olduğunu görmekteyiz. Değişen bir şey yok. Orada sadece, tarla kiraları çok fazla ucuz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Edirne ziyaretinde bölgeyi tarımda 1 numara yapacaklarını söyledi. Edirne ari bölge ve hayvancılığa uygun. Dolayısıyla, alternatif tarıma yönelirsek, gelirlerimiz biraz daha artacaktır.”