SONGÜL KONAR

Aksal açıklamasında Edirne’de koronavirüs vakaları ile ilgili de konuştu. 

Edirne’de vaka durumunda diğer illere göre iyi gittiğimizi belirten Aksal, “Tabiî ki ‘0’ (sıfır) değiliz ama eğer tedbiri elden bırakmazsak, kurallara uyarsak Edirne’de çok endişe etmemiz gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum” dedi. 

“ÖNEMLİ OLAN VERİMDİR, REKOLTEDİR”

Açıklanan ayçiçeği fiyatlarının iyi olduğunu fakat kuraklıktan dolayı verimlerde düşüş olduğunu ifade eden Aksal, sözlerine şöyle devam etti: “Ayçiçeği fiyatları açıklandı, hayırlı olsun. Fiyat gayet iyi. Piyasada daha da iyi gidiyor, inşallah hayırlı bereketli olur. Trakya Birliğin açıkladığı fiyat zaten ön alım, pirim farkı da ödüyor. Şu an için fiyatlar iyi gibi. Geçtiğimiz gün Konya Şeker açıkladı fiyatı 3 bin 400’lere kadar çıkardı. Piyasada fiyatlar değişiyor, tüccarın verdiği fiyatta iyi. Her zaman söylüyoruz önemli olan verimdir, rekoltedir. Bu sene maalesef kurak bir yıl yaşadık. Geçen yıl hem buğdayda hem ayçiçeğinde rekor verim yaşadık, yağışlar çok çok iyiydi. Bu yıl kuraklıktan verimlerimiz düşük oldu. Fiyat oldukça iyi, daha da yukarıya gidecek gibi. Üreticimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyoruz. Ayçiçeğinde desteği 40 kuruştan 50 kuruşa çıkardık. Hükümet buğdaydan sonra ayçiçeğine destek veriyor. Verim çok arzu ettiğimiz seviyede değil ama biliyorsunuz tarım bütün dünyada olduğu gibi hava şartlarına bağlı. Verim düşük ama üreticimiz fiyattan memnun.”

“EDİRNE BULAŞ RİSKİNİN ÇOK YÜKSEK OLDUĞU BİR İL”

Gidilen cemiyetlerde maske ve mesafe kurallarına çok uyulmadığını dikkatsiz bir durumda yüzlerce kişiye koronavirüs bulaşılabileceğini vurgulayan Aksal, “Edirne’de koronavirüs sayısını net bilmiyorum ama artık bir yerde koronavirüs ile yaşar hale geldik. Temizlik, maske, mesafe kuralına uymak zorundayız. Ne kadar kontrollü olunsa da dışarıdan gelenler oluyor, Saros Körfezimiz var. Edirne’ye bulaşı çok açık yol. Sınır kapılarımız var, Avrupa’da çalışan gurbetçilerimiz dönüş yapıyorlar. Edirne üzerinden geçiyorlar, orada test yaptırıyorlar, testin sonucunu bekliyorlar, Edirneliler ile iç içe oluyorlar. Geçtiğimiz gün Hamzabeyli tarafına gittim, o tarafta ciddi bir tır kuyruğu mevcut. Saros Körfezine İstanbul’dan çok gelen insanımız var. Edirne bulaş riskinin çok yüksek olduğu bir il. Buna rağmen Edirne’de çok şükür iyi gidiyoruz. Tabiî ki 0 değiliz ama eğer tedbiri elden bırakmazsak, kurallara uyarsak Edirne’de çok endişe etmemiz gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum. Benim şahsi fikrim düğünler. Bizler de cemiyetlere gitmeye mecbur kalıyoruz. Cemiyetlerde maske ve mesafeye maalesef çok fazla uyulmuyor. Bizim cemiyetlerimiz gerçekten çok kalabalık. Kurallara uymalıyız, çok yakın akrabalarımız olmadığı sürece dikkat etmeliyiz, mazeretimiz belli, özellikle mesafe kuralına uyar ve maske takarsak inşallah bu süreci Edirne olarak iyi atlatacağımızı düşünüyorum. Alınan tüm kararlar toplum sağlığı için. Yine belli illerde kısıtlamalara gidildi. Edirne olarak çok endişe edilecek durumda da değiliz. Hastanelerde yatak sayımız çok rahat, vaka oranlarımız diğer illere göre düşük. Asla tedbiri elden bırakmayalım, panik yapmayalım. Tek bir kişi yüzlerce insana bulaştırabiliyor. Taziyelerde, cemiyetlerde yüzlerce insana bulaştığını gördük. Edirne’deki tablo şu an için çok iyi. Dikkatsiz bir kişi yüzünden vaka oranı anında değişebilir. Tedbiri elden bırakmamız lazım” diye konuştu.