BÜLENT SAYLAM

Bakkal dükkânının işletmecisi Erdal Sarı, 2001 yılında da kriz yaşadığını ancak son zamanlarda yaşanandan daha büyük bir kriz görmediğini ifade etti. Sarı; “Benim kiram yok, adam param yok, ben dayanamadım. Kimse dayanamaz” dedi.

1958 yılında dünyaya gelen esnaf Erdal Sarı, 85 yıllık dededen kalma işyerini kapatmak zorunda kaldı. 5-6 yaşlarından beri bakkaliye işiyle meşgul olduğunu söyleyen Erdal Sarı; “Bakkaliye işi bana dedemden bana bir miras. Belediyedeki kayıtlara baktığımda bakkal dükkânımızın kaydı 1935'li yıllara dayanıyor. Rahmetli dedem ölmeden önce bana bu dükkânı devretti. 18 yaşımdan beri kendi adıma 2005 yılına kadar devam ettirdim. 2005 yılında eşime devrettim. O günden bugüne bu müesseseyi çalıştırdık. 29 Haziran 2022 tarihinde bu işletmeyi sonlandırdık” dedi.

“BÖYLE BİR KRİZ GÖRMEDİK”

Erdal Sarı şunları söyledi: “2001 yılı krizini de gördüm ama en büyük kriz bu. Bundan daha büyük bir kriz görmedim. Kapatmaya sebep olan sebeplerden 1. Büyük marketlerin çıkışı bize tesiri oldu tabii ki. 2.si büyük zamlar, 3.sü belediyenin AKP’ye geçmesinden sonra anayolun (İstiklal Caddesi) tadilatından sonra yolumuz 1.20 m daraldı. İşyerimizin önünde arabalar duramaz oldu. Dursa dahi zabıta, polis ekiplerince yola devam etme uyarıları nedeniyle baktım ki bu iş olacak gibi değil. Hep içeri girmeye başladım. En sonunda kapatmaya karar verdim.”

“İSTİKLAL CADDESİ’NDEKİ YOL ÇALIŞMASI İŞİMİZİ AZALTTI”

Erdal Sarı, kapanma sürecinde İstiklal Caddesi üzerine Keşan Belediyesi tarafından yapılan yol çalışmalarından dolayı da zarara uğradığını ifade ederek; “1,5 yıl öncesi karar verdim kapatmaya. Yol düzenlenmesinden sonra işlerimde % 50 azalmaya başladı. Sigara satışına kadar düştük. Bu kalemin de kâr payı düşük olduğu için ailece kapatmaya karar verdik.

Takriben 10 yıl önce gece 22.00’den sonra alkol satışı yasağı başlamadan önce dükkânımı büyütme kararı aldım. Neredeyse bir daire parası kadar bir tadilat yaparak dükkânı genişlettim. Tam yeni dükkânıma geçtiğim sırada alkol yasağı çıktı. Yasak çıktıktan sonra bizim işlerimizde yine bir düşüş oldu. Son 2 yılın ekonomik darboğazı, pahalılık, zamlardan dolayı da iyice dibe vurmaya başladık. Baktım ki zarar ediyorum kapatmaya karar verdim.

Ben, eşim, kızım, 5 sene evveline kadar rahmetli damadım burada beraber çalıştık. Ama buraya kadarmış dedik” dedi.

“EFSANE KAPANDI”

Erdal Sarı, sözlerini şöyle tamamladı: “2005- 2015 dönemi iyi paralar kazandık. Sonra kazandıklarımızı birer birer kaybetmeye başladık. Ben 22 yıllık Bağ-Kur emeklisiyim. 30 Nisan’dan beri de eşim de emekli oldu. Yaşamımızı 2 emekli maaşımızla devam ettirmeye çalışacağız. İyi bir müstecir bulursam kiraya vereceğim yerimi, boş duracak hali yok. Bir katkı da o yaparsa bir rahatlama hissedeceğiz. Bazı şeylerden feragat etmek zorundayız. Eskisi gibi olmayacak. Eskiden bir gelir kaynağımız vardı. Emekli maaşına bakan emekli gibi hayatımızı sürdüreceğiz. Küçük esnafın yılsonuna doğru dükkânlarını kapatacağını düşünüyorum. Aynı caddede aynı meslekteki arkadaşım yılbaşına kadar kapatacaklar. Biz de yılbaşına kadar kapatacağız diyorlar. Dayanamazlar. Benim kiram yok, adam param yok ben dayanamadım. Dediğim 2 arkadaşım hepsi kiradalar. Onların da dayanabileceğini tahmin etmiyorum. Beni en çok duygulandıran komşularımdan bir tanesi sosyal paylaşım sitesinden ‘Efsane kapandı’ diye paylaşım yapması beni çok duygulandırdı. Dile kolay bir 60 yıl sade ben. Bundan evvel dedem ve babam rahmetli. Buraya kadarmış deyip son noktayı koyduk.”