HABER MERKEZİ

Keşan Belediye Başkanlığı ve Uluslar arası Lions Dernekleri 118 – E Yönetim Çevresi Federasyonu işbirliğinde 31 Ocak 2017 Salı günü Madde Bağımlılığı Konferansı düzenlendi.

Keşan Belediyesi Konferans ve Tiyatro Salonu’nda 14.00-16.00 saatleri arasında gerçekleştirilen konferans,  Prof. Dr. Şevki Sözen tarafından verildi.

Konferansa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Aile ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Nergis Karaağaçlı, Lions Dernekleri 118 – E Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı Neslihan Keçeci, Keşan Kent Konseyi Başkanı Necmettin Baygül, mahalle muhtarları, bağımlı vatandaşlar ve aileleri ile ilgililer katıldı. 

Madde bağımlılığı konusunun insanın canını acıtan, ciddi sorunlar oluşturan bir konu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Sözen, bir bebeğin doğumla birlikte ilk olarak aileyi gördüğünü, iyiyi ve kötüyü ilk önce ailede gördüğünü belirtti ve şunları söyledi: “Toplum içinde alacağımız rolleri ilk önce ailede görürüz. Bağımlılık da sigara ile başlar. Çocuklarımız ilk olarak sigara ile tanışıyorlar sonra da alkolle. Erkek çocuklar ilk olarak babasını taklit ediyor. Eline tesbih alıyor, yürümesini  taklit ediyor. Buraya kadar sessiz kalıyoruz. Sonra çocuk eline kalem alıyor ve sigara gibi kullanıyor. Bu aşamada kızıyor ve diyoruz. Çocuğun beyni de büyüyünce sigara içilebilir komutunu alıyor. Ergenlik dönemi madde bağımlılığı açısından sıkıntılı bir dönem. Ergenlikle birlikte hormonlar değişiyor. Çocuk kendini değersiz hissediyor, güven duygusu azalıyor.  Bu dönemde ergen diyor ve işte zorlu süreç bundan sonra başlıyor. Çocuk büyüdüğünü ispatlamak için bağımlılığın başlangıcı olan sigaraya başlıyor.”

Bağımlılığın bir beyin hastalığı olduğuna, yasal veya yasal olmayan uyuşturucu niteliği olan maddeleri zararını bile bile kullanmaya da bağımlılık dendiğine vurgu yapan Şevki Sözen, sigara, alkol, ecstasy, kokain, uçucu maddeler, eroinin bağımlılık yapan zararlı maddeler olduğunu dile getirdi ve şöyle konuştu: “Sigara lisede %66 oranında kullanılıyor. Alkol lisede %44 oranında kullanılıyor. Diğer uyuşturucular da %2 oranında kullanılıyor. Her geçen yıl bu oran artıyor. Sigara ve diğer zararlılar büyümenin göstergesi gibi görülüyor. Gençler merak içinde olduğu için kullanılıyor. Başlama nedenleri arasında meydan okuma, arkadaş baskısı, gruba ayak uydurma, sorunlara çözüm arama, sorunlardan kaçma, reklam ve filmlerin özendirici tarafları yer alıyor.”

 Bağımlılık sonrası damarlarda ciddi tıkanmalar yaşandığını, damarların oksijen ile beslendiği için bu tıkanmalar sonrası ciddi rahatsızlıklar yaşandığını belirtti ve “Bağımlılar bu zararlı maddelere ulaşmak için en değerli varlıklarını, çocuklarını dahi riske edebiliyorlar.  <İstersem bırakabilirim.> kelimesi de tamamen yalan bir cümle. Bağımlı kişi maddeyi bulamadığında huzursuzlanıyor. Giderek maddenin dozunu artırıyor. Zararını bilmesine rağmen devam ediyor.   Aile, iş ve sosyal ortamında bozulmalar yaşanıyor.  Bu arada başarısız bırakma girişimleri oluyor. Esrar da uzun süre kullanılınca fiziksel zararların yanında ruhsal bozukluklara da yol açıyor, kişi şizofren dahi olabiliyor. Bir kereden bir şey olmaz değil bir kereden çok şey olur.” şeklinde konuştu.

Bonzainin ise %70 oranında tarım ilacından oluşan sentetik bir uyuşturucu olduğunu belirten Prof Dr. Sözen, şunları anlattı: “İçindeki tarım ilacından dolayı bonzai ucuz. Bonzai beyni ele geçiriyor. Çok ciddi bir bağımlılık yaratıyor. Ucuz ve ulaşılabilir. Kimin sattığı da biliniyor aslında. Eroin ise madde bağımlılığının son aşaması. 4-6 saatte bir yeniden bu maddeyi almak gerekiyor. Eroin direkt beyne gidiyor. Madde bağımlısı olan kişinin aile ilişkileri biter. Eş, çocuk, okul hayatı biter, uyku ve yeme düzeni bozulur. Bağımlılık tedavisi uzun süren bir hastalıktır.”

Madde bağımlısı olan kişilere şiddete başvurarak bir şey anlatılamayacağına vurgu yapan Şevki Sözen, dayağın bu kişileri sokağa atmanın başka bir şekli olduğunu bildirdi ve sözlerine şöyle devam etti: “Eğer çocuğunuzdan veya birisinden şüpheleniyorsanız önce susun, gözleyin, izleyin ve o kişiyi yakından tanıyın. Kimlerle arkadaş ona bakın ve yardımcı olabilecek birimlere ulaşıp destek alın. Ağır uyuşturucuların yatarak tedavi olmadan çözümlenemeyeceğini herkesin bilmesi lazım. Kişi bağımlılıktan kurtulmayı önce kendi istemeli yoksa üstüne basarak söylüyorum iyileşemez. Çevresini değiştirecek, iş bulacak, yorulacak ve ailesi tarafından çok sevilecek. Bu sırada zaten bilinen satıcılar da çok ağır ceza ile cezalandırılacak. Norkotikle uğraşan kişiler bu soruna çok ciddi el atmalı. Ama torbacılar değil ana kaynak yakalanmalı. Yoksa torbacılar içeri girer kullanıcı mağdurlar torbacı olur.”

Sözen, Keşan özelinde madde bağımlılığı ile ilgili edindiği izlenimlere göre yapılması gerekenleri ise şöyle aktardı: “Madde bağımlıları tek tek tespit edilmeli. Aile hekimleri devreye sokulmalı. Muhakkak aile hekimi tarafından durumun takibi yapılmalı. Aile hekimleri bu illetle mücadele eden kurumlarla işbirliği yaparak madde bağımlılarına yer ayırtabilmeli. Yatışa da ikna etmeli. Çıkışta da kontrolünü yapmalı. Torbacılarla ilgili keskin denetimler yapılmalı. Korumalı bir ortam oluşturulmalı. Eğer 100 kişi ile görüşüp 10 kişiyi ikna edebilirsek çok ciddi bir yardım sağlamış oluruz.”

Sözen, konuşmasının sonunda etkinliği düzenleyen Keşan Belediyesi ve Lions Dernekleri 118 – E Yönetim Çevresi Federasyonu’na teşekkür etti.

Konferans sonrası sahneye gelerek Sözen’e ve Uluslar arası Lions Dernekleri 118 – E Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı Neslihan Keçeci ve ekip arkadaşlarına Keşan Belediyesi Seramik Kursu kursiyerleri tarafından hazırlanan Keşan’ı sembolize eden yel değirmeni plaketleri takdim eden Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan, madde bağımlılığının bölge için çok ciddi bir sorun olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: “Anne ve babalar olarak çocuklarımıza iyi birer örnek olacağız. Toplum ve devlet olarak da bu tip bir sorunla mücadele edenleri korumak zorundayız. Keşan Belediyesi olarak uzman bir ismi sizlerle buluşturduk. Birkaç kişinin aklına iyi bir şeyler yerleştirdiysek ne mutlu bize. Lions Dernekleri 118 – E Yönetim Çevresi Federasyonu’na bu etkinlik için çok teşekkür ediyoruz. Keşan Belediyesi de üniversite ayağı olan bir projeyle madde bağımlılığı ile mücadele edenler ve ailelerini bilinçlendirmek için 2 yıl sürecek bir projeye başlayacak. Şevki Sözen Hocamın sorunun çözümünde aile hekimi fikrine katılıyorum. Derdimiz gençlerimizi ve gelecek nesillerimizi bu madde bağımlılığından kurtarmak. Cezalar ağırlaştırılmalı ve emniyet de satıcılara göz açtırmamalı.”

Konferansta söz alan Lions Dernekleri 118 – E Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı Neslihan Keçeci de şunları söyledi: “Belediye Başkanımız Opr. Dr. Mehmet Özcan’a çok teşekkür ediyoruz. Bizler gönüllü olarak buradayız. Madde bağımlılığı sorunu sadece Keşan’ın değil tüm Türkiye’nin bir sorunu. Gençler ve çocuklar bizim için çok önemli. Çünkü gelecekte bu ülkede bizler değil onlar yer alacaklar. İleride Keşan’da Lions Kulübü kuracağız onlar aracılığı ile sizlere ulaşacağız. Ne yapmak istiyorsanız önce aklınız sonra kalbiniz sonra da kendiniz bunu istemelisiniz. Bunun başka hiçbir yolu yok. Biz istersek yaparız. Toplumun her konuda ama bu konuda özellikle birlikte hareket etmesi gerekiyor. Şevki Sözen Hocama konferansı için çok teşekkür ediyorum. ”

Konuşmalardan sonra Lions Dernekleri 118 – E Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından madde bağımlılığı ile ilgili mücadele eden ve zor durumda olan ailelere yardım paketi dağıtıldı.