MEHMET AYTAÇ

Parkinson Hastalığı; beyinde dopamin üreten hücrelerde kayıp ile seyreden, yavaş ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Beyinde bulunan dopamin vücut hareketlerini kontrol eden diğer beyin bölgeleri arasında mesajlar ileten bir kimyasal olup ve insanların akıcı ve birbiri ile uyumlu hareketler yapmalarını sağlar. Bu hücreler kayba uğradığında Parkinson hastalığının belirtileri ortaya çıkar.

Genellikle ortaya çıkan ilk semptom bir elin hareketlerinde yavaşlama olması ve yürürken kol sallamanın azalmasıdır. Pek çok kişi dinlenme halindeyken fark edilen titremeler yaşar ve bu nedenle Nöroloji uzmanına başvurur. Titremeler genellikle eldedir ancak kollar ve bacaklar da etkilenebilir. Bununla birlikte, Parkinson hastalarının bir bölümü hiçbir zaman titreme yaşamaz.

Parkinson hastalığında;

• Yüz ifadesinin değişmesi (sabit bakma, gözleri kırpmama)

• Yürürken bir kolun hareketinin azalması

• Vücut duruşunda bozulma/kambur duruş

• Omuzda donma ve ağrı

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir? Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?

• Bir bacağın aksaması veya sürüklenmesi

• Denge sorunları ve muhtemel düşmeler ortaya çıkar.

Doğru tedavi ve takip sayesinde, çoğu hasta normal hayatını uzun yıllar boyunca sürdürebilmektedir. Bu nedenle, hastalığın, ilk belirtileri ve semptomları saptanır saptanmaz tıbbi görüş almak önemlidir; erken tedavi ile hastalığın gidişatını yavaşlatmak mümkün hale gelir. Ancak ilaçlar ile hastalık düzeltilemiyorsa veya ilaç kullanımı ile ilişkili yan etkiler ortaya çıkmış ise Parkinson cerrahisi veya Beyin pili (Derin beyin stimülasyonu) uygulanır.