Son zamanlarda bisikletçilerin trafik terörüne kurban olması üzerine, sürücüleri uyarmak ve bisikletlilerin de trafikte varlığını vurgulamak amacıyla, 17 Ağustos 2013 tarihinden itibaren Trakya yollarında pedal çeviren ve gittikleri her il ve ilçede dağıttıkları broşürlerle sürücüleri bilgilendirmeye çalışan, Ergun Oskay ve Hasan Kemal Devran, dün Keşan’daydı.

İl ve ilçe emniyet müdürlüklerinin desteğiyle gerçekleştirdikleri sürücüleri bilinçlendirme gezisi sırasında Keşan’da basın açıklaması yapan Oskay ve Devran’a Keşan DOÇEK Derneği üyeleri de destek verdi.

Ergun Oskay, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada amaçlarını ve hedeflerini şöyle sıraladı: “Ben Ergun Oskay. Hasan Kemal Devran arkadaşımızla beraber 17 Ağustos 2013 Cumartesi günü İstanbul Büyükçekmece İlçe Emniyet Müdürlüğü önünden yola çıktık. Amacımız trafik kurallarını ihlal etmemek, trafik kurallarına uymak, emniyet kemerlerini takmak ve alkolsüz araç kullanmak konularında sürücüleri bilinçlendirmek. sloganıyla iki arkadaş İstanbul’dan yola çıktık. Büyükçekmece, Silivri, Çorlu, Babaeski, Havsa, Lüleburgaz, Edirne, Uzunköprü ve Keşan’a kadar geldik. Bundan sonra Çanakkale oradan Eceabat’a geçeceğiz. Daha sonra döneceğiz. Malkara, Tekirdağ, İstanbul derken 1. etap Trakya turumuz sona erecek. Daha sonraki turumuz Kuzey Ege turu. Çanakkale’den başlayacak, İzmir’de bitecek. Biz bisikletliler olarak saygı istiyoruz. Her gittiğimiz yerde İl Emniyet Müdürlükleri, Trafik Denetleme Şube başkanlıklarına uğruyoruz. Buralardan trafikle ilgili broşürleri alıyoruz ve halkı bilgilendirmek amacıyla dağıtıyoruz.”


“BİZ GÖNÜLLÜYÜZ”

Kendilerinin gönüllü olduklarını ifade eden ve bu hizmeti vatandaşlar için yaptıklarını dile getiren Oskay, artık bisikletli ölümlerinin son bulmasını dileyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz gönüllüyüz. Vatandaşlarımız için bu hizmeti yapıyoruz. Hepimiz araba kullanıyoruz. Araçlar yanımızdan çok hızlı bir şekilde geçiyorlar. Birbirimizi uyarmamız gerekiyor. Trafik denetleme, trafik şube ve trafik polisleri yetersiz. Broşür bastırıp okul, hastane ve devlet dairelerine asılıyor fakat kimse bakmıyor. Bunlar dışarıda halka dağıtılsa insanlar daha iyi aydınlanır. Ben dikkatsiz sürücüler tarafından ağabeyimi kaybettim. Şu anda 2 genç arkadaşımız komada. Bir tanesi bayan. Kartal yolu üzerinde bir arkadaşımız minibüs plakalı bir araç tarafından öldürüldü. Yarın öbür gün bunlar mahkemeye çıksa 2 aya serbest bırakılırlar. Biz bunu yaşadık. Benim ağabeyim dikkatsiz bir taksi sürücüsü tarafından öldürüldü. Bize kan parası verdiler ama biz kabul etmedik. Mahkemeye çıktı, 2 ay sonra da serbest bırakıldı. Kırklareli İl Emniyet Müdürü ve diğer yetkililer, bize bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu söyledi. Biz bisiklet yolları istiyoruz. Eşini, çocuğunu alan bisiklete biniyor ama rahat binemiyor. Uykusuz trafiğe de çıkılmasın. Bayramda benim akrabam uykusuz bir kamyon şoförü yüzünden öldü. Bisikletlerde reflektör giysiler ve kask var. Buna rağmen trafik canavarlarının önüne geçemiyoruz. Artık ölümler olmasın istiyoruz. Bu katillerden kurtulmak istiyoruz.”

Açıklamanın ardından, Ergun Oskay ve Hasan Kemal Devran, Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda Keşan İlçe Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliği ekiplerinin de yardımıyla sürücülere broşür dağıttı. Bugüne kadar toplam 450 km pedal bastığını kaydeden Oskay, Trakya etabının toplam 800 km olduğunu sözlerine ekledi.