Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2013 yılında uygulamaya başladığı “Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi Projesi” kapsamındaki bölge toplantısı, 3 Eylül 2013 Salı günü Edirne’de yapılacak.

Saat 14.00’te, Edirne Ticaret Borsası Toplantı Salonu’nda başlayacağı bildirilen toplantı ile ilgili olarak bilgi veren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Keşan İlçe Müdürü Gökhan Kıyım, toplantıda, “Trakya Bölgesi’ne Uygun Nasıl Bir Buğday?” konusunun konuşulacağını söyledi. Toplantıya; ilçe müdürleri, müdürlüklerde konu ile ilgili teknik elemanlar ve Ziraat Mühendisi Targel personeli, tarımla ilgili kuruluş temsilcilerin yanı sıra, ilçelerdeki çiftçilerin katılacağını ifade eden Kıyım, toplantıdaki amacın, bölgede üretilen buğday ürününde kaliteyi arttırmak ve yine bölgedeki un fabrikalarında işlenecek şekilde üretilmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

ÇİFTÇİNİN SORUNLARI TARTIŞILIP ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ORTAYA KONULACAK

Toplantının gündemi ile ilgili olarak da bilgi veren Gökhan Kıyım, toplantıda Serin iklim Tahılları Şube Şefi Dr. İrfan Öztürk tarafından ıslah çalışmaları ile üretimi yapılan ve yeni geliştirilen buğday çeşitlerindeki özellikler hakkında bilgi verileceğini dile getirerek, şunları söyledi: “Toprak ve Su Kaynak Bölüm Başkanı Dr. Sami Süzer tarafından Trakya koşullarında uygulanabilecek buğday yetiştirme tekniği konusundaki gelişmeler, Teknoloji Bölüm Başkanı Dr. Turhan Kahraman tarafından Trakya Bölgesi’nde üretimi yapılan buğday çeşitlerinin kalite özellikleri, Edirne Ticaret Borsası Ziraat Mühendisi Mehmet Erikli tarafından buğday çeşitlerine göre oluşan fiyatlar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Atilla Marangoz tarafından Edirne’deki sertifikalı buğday tohumluğu üretimi, kullanımı ve desteklemeleri, Ziraat Mühendisi Nadi Aygen tarafından, buğday hastalık ve zararları, süne mücadelesi, Marmara Bölgesi Un Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Gürsel Erbap tarafından ise un sanayinin buğdaydan beklentileri ve işletme teknolojisi konularında bilgiler verilecek. Toplantı, karşılıklı soru-cevaptan sonra, katılımcılar tarafından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü BAV Bölge kapsamında bulunan illerde karşılaşılan çiftçi sorunlarının tartışılması ve çözüm önerilerinin ortaya konulmasının ardından yapılacak değerlendirme ile sona erecek.”