MEHMET AYTAÇ

Genel olarak fiyatlarda bir memnuniyetsizlik olduğunu dile getiren Orhan Çakırlar, “Geçen seneki fiyatlara göre yüzde 25’lik bir artış var 3 çeşitte. Mesela ‘Keşan’ diye bir çeltik markası var ama bu değerlendirmede yok. Baldo, Osmancık ve Luna var” dedi.

“ÇİFTÇİ BÜYÜMESİ %2”

Gazetemizin soruları yanıtlayan Çakırlar, bölgedeki ziraat odası başkanlarıyla görüştüğünü ve memnuniyetsizliğin hakim söyleyerek şu açıklamayı yaptı: “Mülk sahibi olanlar için burada biraz idare eder bir durum var ama kiracılar için öyle değil. Kira bedelleri çok yüksek.Geçen yıla göre fiyatlarda yüzde 25’e varan bir artış var. Ama girdi maliyetlerinde de yüzde 90’a varan bir artış var. Mazotta olsun gübrede olsun çok yüksek maliyet artışı söz konusu. Mesela geçen 1,7 liraya alınan gübre 2,3 lira oldu. İpsala’daki çeltik üretici birlikleri ve üretici arkadaşlarla da görüşmeye devam ediyoruz. TÜİK tarafından son açıklanan 2. çeyrek büyüme oranı 21,7 iken bundan çiftçinin aldığı pay sadece yüzde 2 civarında. Bu bile çiftçinin, ne seviyede olduğunun en önemli göstergelerinden biridir.”

“ÇİFTÇİ GÖZDEN ÇIKARILMIŞ”

Hububat ürünlerinde gümrük vergilerinin sıfırlanmasıyla ithalatın önünün de açıldığını belirten Çakırlar, bu ithalatların sıkıntı yaratacağını bildirdi. Ayçiçeği konusuna da değinen Çakırlar, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Mesela bir ziraat odası başkanı ile görüştüm. Bana bu sene ‘kanola iyi fiyat iyi üretim yaptı’ dedi. Seneye bütün çiftçinin kanolaya yöneleceğini söyledi. Bu sefer ayçiçeği üretimi düşecek. Kanolanın saklama ömrü yok. 2-3 ay içinde tüketmelisiniz. Aynı zamanda kanolada yağ oranı düşük, yüzde 30 civarlarında yağ oranı var. Gıdadan daha çok biyo yakıt olarak kullanılıyor. Bu sene kuraklıktan dolayı ayçiçeğinde verim düşük. Genel olarak memnuniyetsizlik söz konusu. Verilen rakamlar, toprakla uğraşan insanların, üretim yapan çiftçilerin gözden çıkarıldığını gösteriyor. Oysaki tarım olmadan strateji üretemezsiniz. Tarım birinci derece stratejik öneme sahiptir, ordudan bile önemlidir. Askerin karnını doyuracaksınız önce. Dolayısıyla ekonomik sıkıntılar göz önüne alınmıyor diye düşünüyorum.”