SONGÜL KONAR

 Kantar, devamsızlığın eskisi kadar çok olmadığını ancak çocukların en azından liseyi bitirmeleri gerektiğini söyledi.

Kantar yaptığı açıklamada; “Her ne kadar mahalle sınırlarımız olmasa da bizim çocuklarımızın devam ettiği okullarda devamsızlıklar her yıl olduğu gibi bu yılda var. Ne kadar devamsızlık olursa olsun okuldaki eğitimcilerimizi bu konu üzerinde durduklarını ve eğitimi takip ettiklerini görmekteyiz. Aynı zamanda yapmış oldukları alan taramalarında mahalle muhtarı olduğum için 76 sokaktan oluşan mahallenin bütün sokaklarını ve insanlarını birebir tanıdığım için adreslerde tanımlarda yardımcı oluyorum. İki ya da üç öğretmen ile gidip başlarındaki psikologlarla, neden devam etmediğini ve okula devam etmesi gerektiğini soruyoruz. Okula devam etmezse sıkıntıların devam edeceğini, çocuk on beş yaşın üzerindeyse, sekiz yılı bitirmiş ve liseye de devam etmiyor ise yasal yönlerle açık öğretime yazılması gerektiğini söylüyoruz.”dedi.

KANTAR; “HİÇ OLMAZSA LİSEYİ BİTİRMELERİ GEREK”

Öğrencilerin hiç olmazsa liseyi bitirmeleri gerektiğini vurgulayan Kantar; “Tahmini söylüyorum on un üzerinde dört tane fakülte mezunumuz var. Aynı rakamlarda ön lisans mezunlarımızda var, fakat bakıyoruz hiçbirinin işi yok. Okula devam etmeyen çocukları rol modele bağlamakta doğru değil. Aslında işin temelinde okula giden çocuklarımızın ailelerinin işsizliği var. Temel noktası işsizlik. İstihdam konusunda bazı yerlere orman işletmeye olsun, camilere olsun temizlikçi olarak geçici süre işçi alınsa da alınan işçiler dokuz aylık veya altı aylık olduğu için insanlar gerekli ihtiyacı bulamıyor. Alınan maaşa göre dokuz ya da altı aylık iş sürecinde kendine göre bir plan düzenliyorlar. Dokuz ya da altı ay geçince program düzenlemiş olduğu geçim standartlarına göre sona ermiş oluyor. Devamında ya işsizliğe devam ediyor ya da çöpten kâğıt toplamaya çıkıyor, hamallık yapıyor, insan gücüne dayalı iş kalmadı her şey makineleşti, teknoloji ilerledikçe insan gücüyle iş kalmadı pek.  Her ne kadar insan gücüne dayalı iş kalmasa da eğitimin çok önemli olduğunu daha ileriki yıllarda eğitimin daha çok önemi olduğunu göreceklerini anlatıyoruz. Her şey serbest insan gücü, serbest iş ile bitmiyor. Okula devam edin diye temkinlerde bulunuyoruz, hiç olmazsa liseyi bitirmeleri gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu.

Kantar sözlerini son olarak şöyle tamamladı; “Devamsızlık çok dersek yalan olur. Eskisi kadar çok değil. Tahmini söylüyorum geçen yıllara nazaran alan taraması yapmamışız, demek ki devam sıkıntısı yoktu. Sınırlarımız içerisinde dört okul var, devam sorunu tek tük var. Olmayacak diye bir şey de yok. Biz de alan taramalarında dünyanın en değerlisi eğitimcilere yardımcı olmaya çalışıyoruz.”