Edirne İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şenol Günday, dün yaptığı yazılı açıklamada, ‘Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi’ hakkında bilgi verdi.

Edirne İli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesine, Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kök’ün proje liderliğinde ve birliğin koordinatörlüğünde il sınırları içerisinde yetiştiricilik yapan 44 üyenin özverili katılımıyla yürüttükleri Halk Elinde Karacabey Merinosu Islahı Projesi’nin ilk yılı olmasına rağmen meyvelerini almanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Günday, “Sürülerimize uyguladığımız koç katımı programı neticesinde yetiştirilen kuzularımızın ilk etap desteklemeleri yetiştiricilerimizin hesaplarına yatırılmış olup bölgemize bir hareketlilik getirmiştir. Kuzu desteklemelerinden gelen hak edişlerin hayvancılık için kullanılması projede hedeflenen amaçların doğru yol aldığının bir göstergesidir. Bu proje ile işletmelerimizde doğan kuzuların doğum ağırlıkları ve akabinde 60 günlük ve 120 günlük canlı ağırlıkları kayıt altına alınıp damızlık değerlerine göre ırkının özelliklerinde olan kuzular damızlığa ayrılmıştır. Bu nedenle alınan kayıtların nedenli önemli olduğunun farkındalığını görmemiz fazla uzun sürmedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin finansmanında, Tekirdağ İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı bünyesindeki üyelerinin damızlık koç dağıtımı projesi kapsamında ıslahı yapılmakta olan sürülerimizden koç adayı kuzu almak istedikleri konusunda talepleri olmuştur.”  dedi.

PROJE BEDELİ

Şenol Günday, projenin maddi olan %70’lik kısmının Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından, diğer % 30’luk kısmının ise koç almaya hak kazanan üyelerden karşılandığını ifade ederek, şunları söyledi: “Birlik yönetimi olarak yaptığımız görüşmeler ve protokoller neticesinde kayıtları alınmış ve damızlık özellikleri belirlenmiş 100 baş koç adayı kuzunun verilmesi konusunda anlaşma sağlandı. Bu kapsamda Enez’in Yenice Köyü’nden ıslah projesinde olan üyelerimiz İbrahim Karamanoğlu, Şener Karamanoğlu, Muammer Gündoğu ve Orhaniye Köyü’nden Mustafa Karataş’tan temin edilen koç adayları seçilip an itibariyle Tekirdağ İli Malkara İlçesinde kura usulüne göre dağıtımı gerçekleşmiştir. Bölgemizdeki küçükbaş hayvanlarımıza ait gen kaynaklarının korunması ve gelecekteki sürülerimizin sağlıklı ve kısa dönemde karlılığı sağlayacak ırklarımızın oluşmasında ıslah projelerinin önemini bu kısa zamanda görmüş bulunmaktayız. Alınan verilerin ışığı doğrultusunda ve üyelerimizden gelen taleplere istinaden Halk Elinde Kıl Keçisi Islahı Projesi ile ilgili çalışmalarımızı tamamlamış olup gerekli evraklar ile başvurumuzu il müdürlüğümüze yapacağız.” 

KATKI VE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR

Günday, projeye katkı ve destek sağlayanlara da teşekkür ederek, “Bu kapsamda projelerimizin hayata geçmesinde Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze, proje liderimiz Trakya Üniversitesi Keşan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd Doç. Dr. Süleyman Kök’e, ıslah projemizdeki yetiştiricilerimize, kırsal kalkınmanın geliştirilmesindeki çalışmalarına istinaden yetiştiricilerimizden damızlık koç alımı yapan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine, Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca’ ya şahsım, yönetim kurulumuz ve üyelerimiz adına teşekkürü bir borç bilirim.” diye konuştu.