Keşan’ı her anlamda daha sağlıklı hale getirmek amacıyla duyarlı vatandaşların oluşturduğu ve yeni kurulan, Temiz Keşan Derneği, Keşan’ın hava kirliliğine çözüm üretmek ve gittikçe artan hava kirliliğine dikkat çekmek için dün saat 12.00 sıralarında bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Derneğin Kurucu Üyeleri Tolga Mercan, Kemal Kef, Sevtap Engin, Cüneyt Yüksekdağ, Özgür İnceloğlu, Barış Uybaş, Nehir Gergin, Barış Hasan Serin, Hüseyin Öztekin, Uğur Acar, Oğuz Berkay Fidan, Ahmet Eler, Tarık Akan, Fuat Güngör ve basın mensupları katıldı.

Derneğin kurucu üyeleri, dünyada sağlığı en fazla etkileyen çevresel etkenin hava kirliliği olduğuna dikkat çekti. Yönetim kurulu adına basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı Tolga Mercan şunları ifade etti: “Keşan’ımız hava kirliliğinde dünyada birinci sıradadır. Keşan’da yaşayan her birimiz öldüğümüzün farkında olmayan 62 bin kişiden biriyiz. Bu farkındalıkla ‘Temiz Keşan’ fikrinde, Keşan halkının daha kaliteli bir yaşam isteği ile gelecek kuşakların aynı sorunu yaşamaması ve çözümün biran önce gelmesi için bir araya geldik. Doğalgaz için umutluyuz. Yakın gelecekte Keşan’ın doğalgaz ile tanışacağını umuyoruz. Anacak esas görevimiz doğalgaz Keşan’a ulaştıktan sonra başlayacak. Doğalgaz en temiz ve en az kirleten yakıt olarak çözüme katkı sağlarken sadece doğalgazdan çözüm beklemek doğru değildir. 10 yıl önce doğalgazla buluşan Edirne’de doğalgaz kullanan hane sayısı bugün %50’ye ulaşamamasına rağmen Edirne’deki hava kirliliği değerleri Türkiye ortalamasının altına düşerek Avrupa Birliği kriterlerine yaklaşmıştır. Bu sebeple bizler doğalgaz ile tanışıp yıllar geçse de kömür gerçeği ile yaşamayı öğrenmeliyiz. Bugünlerde geleceğin Temiz Keşan’ı idealiyle çalışırken, sorunun kaynağı kadar çözümü üzerinde konuşmamız gerekiyor. Hava kirliliğinin sebebini de çözümünü de hepimiz biliyoruz. Çözümü dışarıdan bir yakıttan beklemek ya da sadece belediyenin kontrollerinden ummak yanlıştır. Bu sorunun çözümünde herkese görev düşüyor. Temiz Keşan’ı ortaya çıkarmak için bireylere düşen görevleri belirlemek, projelendirmek ve bilinç seviyemizi yükseltmek hepimizin öncelikli görevidir. Artık hareket geçme vaktidir! Daha temiz bir Keşan hayalinde olanları Temiz Keşan hareketinin bir parçası olmaya davet ediyoruz. Siz varsanız bir fazla, yoksanız bir eksiğiz.”

Basın açıklamasından sonra, Kulak Burun Boğaz Uzmanı Kemal Kef tarafından hava kirliliğini anlatan bir sunum gerçekleştirildi. Toplantı İstanbul’dan gelen üyelerin konu ile alakalı düşüncelerini aktarması ile sona erdi.