SUYA YAZI YAZMAK -  İSMET ESENGİN

  • Üsmen agam, yeni yıla gircez senin surat meşmeldek gibi. İç sevinmiyon mu beyaa?
  • A be kızanım, 2020 silindir gibin üstümüzden geçti, em alk em de ülke olaraktan ebemizi belledi, nasıl güleyim beyaa.
  • Adi annat bakalım niye bu kadan gıcık oldun 2020’ye.
  • Annatayım kızanım. Ünce Saalık. Saalıkta reform yapıyoz diyip saalık sistemi ticarileştirildi. Mevcut birikimli astaneler kapatılıp, asta sayısı garantili, devlet bankaları kredileri ve azine garantisi ile Şeir Astaneleri kuruldu. Er fırsatta millilikten baaseden ükümet bu annaşmalarda Londra maakemelerinin yetkili ulmasını kabul etti. Annıycan annaşmazlık olursa gidip gavur maakemelerine başvurcaaz. Soonacıma bu Korona illetini iç yünetemedik. Akiki rakamları yani bu astalık bizde ne zaman başladı, kaç akiki asta  ve ölüm var epsini saklamışız beyaa. Tüm dünya arıl arıl aşı geliştirmee uuraşırken biz de yerli ve milli aşımızı yapıyoz diyip şişindik durduk. Dünyada bir sürü aşı urtaya çıktı bizimki ala gelişiyo. Zamanında dünyaya aşı iiraç eden Ivzı Sıhha Enstitüsünü kapatmasalardı bizim de kendi aşımız ulur, Çin’den Mançurya’dan aşı dilenmezdik.
  • Üsmen agam be, Alamanya’da iki Türk bilim insanının geliştirdii ve tüm dünyanın unayladıı aşı varken biz neden dünya tarafından unaylanmamış, dünyanın iç bir gelişmiş ülkesinden sipariş almamış, üstelik aşı lisansları için rüşvet sabıkası olan bir şirketten aşıyı alıyoz beyaa?
  • En afifi beceriksizlik eralde be kızanım. Ama üstüne kötü kokular da geliyo. Pandemide üc bej maskeyi bilem daıtamayan ükümet ciddi aşı firmaları yerine Çin’i seçti. Dünyada erkes daa güvenilir  aşı firmaları ile annaşmalar yaparken biz uyalandık. Bu arada tüm dünyada Covid aşısının geliştirilmesi ve adil dağıtımı için oluşturulan COVAX’a girmedik. Bu oluşuma girersen angi aşı ile angi şartlarda kaça annaştığın açık olarak belirtiliyor. Mesela Alamanya’da aşıyı geliştiren doktor neredeyse yalvardı, Türkiye bizle anlaşma yapmadı diye. Sona zorla güstermelik bir annaşma yapıldı. 3-4 milyon doz için. Ama onaysız, rüşvetçi Çin firmasından 50 milyon doz için annaşmışız. Arada aracı yok dediydiler. O da yalanmış. Araya yine yandaş bir firma kuymuşlar. Fiyatı da muamma. Brezilya ve Endonezya Covax’da uldukları için açıkladılar fiyatları. Biri 10, dieri 13 dolara dozunu annaşmışlar. Bizde 70 dolar lafları dolaşır. Ucuza aldık derler ama fiyat açıklamazlar. Üstelik Çin aşısı sadece 18-59 yaş aralıında test çalışmaları yapılmış. Zaten deneme çalışmalarının yapıldıı üç ülke var. İç biri sonuçlarını açıklayamadı. Bizimkiler yırtık dundan çıkar gibi yetersiz veri ile emen olumlu sonuç açıkladı. Sankilim Çinli şirketin ortaamışlar gibi.
  • Bunnarın er işi büüle ikircikli galiba be agam. Nasıl güvencez bunnara? Ekonomi iyi derler milletin anası aalar. Tarım, ayvancılık en önemlisi ukuk, epsi bitti beyaa.
  • İç sorma be kızanım. Daa geçen konuştuyduk. Bi de güzümüzün içine baka baka yannış bilgi verirler. Açıkladıkları iç bir rakama güvenemez olduk. Ne enflasyon, ne işsizlik rakamları. Epicii sabunlanmış. Daa yeni konuştuk. 580 milyar dolar toplam borç. Dünyanın en borçlu 6. ülkesiyiz. Milli gelire uranla ise 2inci.  Merkez bankası rezervleri eksi 50 milyar dolar. 2021 Yılında  sadece faize 180 milyar TL üdeycez. İicene oturmuşuz faizcilerin kucaana. Ülkede yandaş 5 firmaya 205 milyar dolarlık ihale vermişiz. Dünyada ükümetlerinden en çok ihale alanlar listesinde ilk ona girmiş bu şirketler. Ülkenin kaymanı yirler yani. Tarım ve ayvancılık da bitmiş durumda. Ülkede 2 milyon ekilmeyen tarım alanı varkene biz Sudan’da tarım alanı kiralıyoz. Çiftçi destek beklerkene arpadan buudaya tarım ürünlerinde gümrük vergisini sıfırlayıp kendi çiftçimizi ançerliyoz. Yargı desen iice siyasallaştı. Ukukun esamesi okunmaz oldu. Ne Anayasa maakemesi ne de İnsan akları maakemesi kararları uygulanmamakta. Aydınlar, gazeteciler, maalif siyasetçiler ukuksuz şekilde içerde tabiri caizse rein tutulmakta. Gerçek suçlularsa ortalıkta.Bunnarın yatacak yeri yok beyaa.
  • Ama dış politika ve milli savunmada iiyiz maşallah be agam.
  • Sen üüle san  be kızanım. Deneyimli ariciyecileri monşer diyip aşaalayıp tasviye edersen, yerlerine rüşvetçi bakara makaracıları, tarikat şeyhleri önünde diz çöküp fasulyesini üfletmee çalışıp dilek tutan Amarikan vatandaşını, fetö bankasının ününden geçenleri işten atıp Fetöcü kalkışmanın liderlerinden olan alçağın kardeşini büükelçi yaparsan dışarda itibarın mı kalır be kızanım. Dış politikada düşmanlık ulmaz, sadece urtak çıkar vardır. Biz erkesle kavga ettik, şicik yannızız. Onun için Akdenizde, Egede, Kıbrısta, Suriyede kimse sözümüzü dinnemez oldu. Amarikaya posta koycaz diye kimseye karşı kullanamaycaamız füzeler aldık, 2,5 milyar dolar bize girdi. F35 pocesinden çıkarıldık, parasını üdediimiz uçakları bile alamıyoz. Üstüne bu uçaklara parça üretiyoduk, o da bitti . En az 10 milyar dolar da urdan girdi. En yeni uçaamız F16. Onnar da 30-35 yıllık. ABD ambargosu yüzünden modernize edilemiyo. Dünyada kimse lafımızı dinnemiyo. Yerli uçaamız güklerde dedik, uçak gemimiz denizde dedik, tankımız bitti dedik. Epicii yalan. Bi tek insansız ava aracı montajı yapabiliyoz, onun da parçalarına ambargo geldi. U da pek yerli ve milli diilmiş demek ki. 
  • Çevresiynen, doğasıynan, deniziynen, gölüynen çok zengin bir ülkeyiz, iç diilse 2020’yi bu yönüynen ii atırlayalım be agam.
  • Nerde be kızanım. Bunnar sanki ülkede tüm güzelliklere düşman. Bak 2020’de başımıza sardıklarına. Trakyada FSRU procesiynen Sarosu bitircekler. Taş ocakları, Nükleer santral ve termik santral proceleri de cabası. Kaz daalarının o muuteşem ormanlarını katlettiler. Dipsiz gölü yokettiler şimdi Salda gölü için uuraşırlar. Cerattepe ayrı bir facia. Daa yüzlercesi var. Şimdi de kanal İstanbul ile tüü dikcekler.
  • Üsmen agam, çok dolmuşun da kısa bi de yeni yıl mesacı ver de içimiz açılsın.
  • 2020’yi tek şartla affederim. Yanında ülkelerini maafeden, zenginliklerini peşkeş çeken, yolsuzluklarlan taifesini zenginleştiren, alkına eziyet eden, vatanına ihanet eden demokrasi düşmanı bütün zevatı yanına alıp ÇEKTİRİP GİTSİN. 2021 de tüm ulusumuza, insanlaa önce saalık, soona daa fazla ekmek ve özgürlük getirsin. Zenginliklerin arttıı, kardeşçe paylaşıldıı, yeniden ukukun üstünlüünün saalandıı; ırsızdan, uursuzdan, zalimlerden esap sorulduu bi yıl olsun. Yoksa zaamet edip o da gelmesin.

Sözün Özü; 2020 tüm olumsuzlukları alıp ÇEKTİRİP GİTSİN. 2021 TÜM GÜZELLİKLERİ KUŞANIP GELSİN.